Apartament amenajat în tonuri neutre
Apartament amenajat în tonuri neutre
Proiect de amenajare interioară, apartament 107 mp
Anul: 2020
Amplasament: București
Foto: Mihai Balta
Am amenajat acest apartament de 107 mp utili, aflat în zona de nord a capitalei, pentru a fi dat spre închiriere.
Am preluat proiectul din stadiul de compartimentare, momentul cel mai bun de începere a unui proiect de amenajare, iar toate etapele ulterioare, respectiv execuția instalațiilor, a finisajelor și etapa de mobilare s-au întins pe o perioadă de 8 luni.
Provocarea în amenajarea acestui apartament, lung și îngust, a fost realizarea compartimentării, ținând seama de nevoile uzuale ale unei familii, dar și de partea de socializare. Zona de zi, formată din living, dining și bucătărie, împreună cu terasa, compun un spațiu primitor și încăpător pentru adunările cu prietenii.
Am obținut 3 dormitoare spațioase cu suficientă depozitare și zone de lucru, 2 băi și totodată am reușit să încorporez în amenajare nișele de instalații care treceau prin diferite puncte ale apartamentului.
Fiind un apartament amenajat pentru închiriere, mi-am dorit să creez un ambient relaxant, liniștitor, în tonuri neutre, din care să lipsesască contrastele puternice. Așa că am mers pe o cromatică uniformă, am optat pentru o combinație de alb și gri, încălzită de culoarea lemnului și de accentele pastelate verde-mentă și albastru, pe care le regăsim în tot apartamentul. Este un stil modern, funcțional, aerisit.
Pentru încălzirea uniformă a tuturor camerelor s-a adoptat solutia de încălzire în pardoseală.
Zona de zi
Zona de zi este un spațiu deschis, amenajat în nuanțe de gri, alb, cu accente de negru la corpurile de iluminat, mânere și electrocasnice. Iar pentru o unitate vizuală am creat 2 pereți distinctivi în living și dining, cu același finisaj, tapetul în culoarea verde mentă, urmând ca pe peretele din living sa fie montat și televizorul.
In bucătărie am optat pentru o sticlă alba, foarte discretă, montată între corpurile de mobilă, iar piatra artificială de pe pardoseală este tot deschisă la culoare.
Aspectul e întregit de storurile romane de la ferestre, foarte practice în zona bucătăriei mai ales, care sunt într-o culoare caldă de in.
Sfat: De regulă, atunci cand amenajezi un apartament care urmează să fie închiriat, ai niște restrictii legate de culoare, de stil pentru că nu știi preferințele celor care vor locui acolo. De aceea e indicat să optezi pentru culori neutre, să faci o locuință primitoare, cu o atmosferă caldă, fără să încarci spațiul cu obiecte decorative la nivelul pereților sau culori puternice și contrastante.
Zona de intrare
Pe hol am înceract să sparg un pic paleta cromatică și am adăugat un tablou pictat de Mihaela Mîrzan.
Holul este larg, spațios, are în partea dreaptă o bibliotecă albă, discretă, care face parte din zona de living, iar în partea stangă am facut un corp la care accesul este din ambele părți, cu dublu rol:
1. Spațiu generos de depozitare, cuier, pantofar, mașină de spălat rufe pe partea dinspre baie;
2. Al doilea rol este de izolare a băii de zona de living, astfel baia devine un loc un pic mai ferit;
Dormitor 1
Dormitoarele 1 și 3 sunt parțial mobilate, urmând ca viitorul chiriaș să decidă dacă are nevoie de birou, dormitor copil etc. Și aici am avut o nișă de instalații, pe care am pus o oglinda gri, iar în spațiul rămas am montat rafturi.
Dormitor 2
Pentru că dormitorul este lung și relativ îngust, am poziționat dressingul în spatele patului. Zonele sunt separate de aceste lamele rotative, din lemn. Pe peretele opus avem zona de birou și peretele pe care va fi montat televizorul.
Dormitor 3
In capătul apartamentului, cel mai intim loc, este dormitorul matrimonial, cu baie proprie și dressing separat. Și aici regăsim aceleași culori pastelate atât în fototapetul care decorează holul, cât și în baie și pe peretele accent din dormitor.