Apartament în bloc interbelic

Apartament în bloc interbelic

Proiect de amenajare interioară, apartament 100 mp

Anul: 2021

Amplasament: București

Foto: Bogdan Zop

Mobilier comandă: Lime Design

Perdele/draperii/stor: Sophia

Apartamentul pe care ți-l voi prezenta are o suprafață de 100 mp și este situat într-un bloc din perioada interbelică, cu caracterisitici specifice: înălțimi de aproape 3 m ale camerelor, multe uși și o bucătărie fragmentată, cu dimensiuni relativ reduse. 

Beneficiarii și-au dorit o amenjare modernă și elegantă, care să amintească de influența franceză din acea perioada. Am optat pentru o combinație de griuri luminoase și alb, încălzite de culoarea pardoselii din lemn de stejar, cu accente de culori pastelate și texturi catifelate, completate de mânere metalice aurii la uși și mobilier.

Dar să o luam cu începutul. Fiind un apartament situat într-un bloc din perioada interbelică, a fost necesară decopertarea pereților și a tuturor finisajelor existente până la stratul de bază din cărămidă și refacerea integrală a tuturor instalațiilor (electrice, termice și sanitare). 

Am renunțat la o parte din uși și am gandit un flux și o compartimentare adaptate nevoilor beneficiarilor, mai exact holul de la intrare comunica direct cu holul din dormitorul matrimonial, gol care a fost blocat prin poziționarea unui pantofar. Mai mult decât atât, cele două camere din capătul apartamentului formau un singur spațiu de tip open space, unde era zona de zi. In spațiul dedicat acum biroului era zona de dining. Practic, apartamentul avea un singur dormitor.

Am separat cele doua încăperi printr-un perete de rigips, iar pe partea dinspre living am integrat trei nișe în formă de arcade, cu rafturi. Zona de zi are acum o suprafață de 24 mp.

Beneficiarii și-au dorit un șemineu cu flacară adevarată, așa că am optat pentru o variantă modernă de șemineu de colț negru cu bioethanol, varianta perfectă pentru apartamente de bloc. 

Pentru a permite pătrunderea luminii naturale pe hol, ușa de living în stil franțuzesc are ochiuri de sticlă transparentă.

Măsuța de cafea de la BoConcept se înalță și se extinde într-o masă de dining. Astfel, chiar dacă  suprafața alocată ințial diningului este acum o încăpere separată care servește drept birou, beneficiarii au posibilitatea să invite multe persoane dragi în această nouă zonă de zi.

In bucătărie, holuri și cele două băi am folosit aceleași plăci ceramice hexagonale gri pentru pardoseală. Holul este mai larg la intrarea în apartament și se îngustează înspre living. Am folosit și aici lemnul pentru a aduce o textură caldă, iar petele de culoare sunt date de băncuța catifelată verde și tabloul de 1mx1.5m, o reproducere realizată de Mihaela Mîrzan.

Cel mai dificil de amenajat a fost bucătăria, extrem de fragmentată de uși, mai exact ușa de intrare, ușa de iesire spre balcon și cele doua uși de cămară, cu o formă atipică și dimensiuni reduse, la care s-a aăugat și constrângerea dată de instalații. Aici beneficiarii și-au dorit un loc de luat masa, spații verticale pentru depozitare și loc pentru electrocasnice. Astfel, a trebuit să ridicăm caloriferul deasupra blatului de lucru, iar cuptorul cu microunde a fost și el poziționat pe o poliță suspendată, lăsând loc liber pe blat.

Corpurile suspendate merg până la plafon pentru a beneficia de toată înălțimea camerei, iar locul de luat masa este tip bar, pe blatul cu aspect de lemn care stă în consolă. Rotunjimea blatului faciliteaza accesul la cămara din spate.

Corpurile sunt din MDF vopsit gri la partea de jos, iar atât faianța cât și corpurile suspendate sunt albe pentru a nu încărca vizual camera. Cele două uși de cămară sunt tot albe, similare ușilor de mobilier, pentru unitate vizuală. Ușile au un model de frezaj simplu, modern, care completează aspectul parizian al apartamentului.

Forma bucătăriei nu a permis încorporarea frigiderului, așa că acesta este poziționat pe hol.

In baia mică s-a montat faianță albă până la înălțimea lavoarului, iar în rest pereții sunt vopsiți cu o vopsea specială de baie de la Benjamin Moore, într-o nuanță de gri. Bateriile și cabina de duș aduc accentul de negru și formează contrast. Această combinație rece este însă încălzită de aspectul de lemn al maștii de lavoar și creează o atmosferă foarte intimă și plăcută.

Dormitorul matrimonial este luminos, amenajat în tonuri calme de roz pudră, griuri calde și perdea din voal cu draperii catifelate, plăcute la atingere. Dressingul din MDF vopsit gri și mânere metalice aurii este generos și ocupa înălțimea disponibilă până la plafon.

Punctul de atracție îl reprezintă dressingul cu uși de sticlă fumurie și bandă led, gri la exterior și cu aspect de lemn de nuc la interior. Este și foarte practic, pentru că prin ușile de sticlă poți întrezări ținuta pe care vrei să o porți. Pe același perete este zona de machiaj, o măsuță gri completată de o oglindă rotundă cu diametru de 160 cm, realizată la comandă. Corpurile de iluminat sunt discrete, aurii, tip suspensii care marchează funcțiuni, mai exact zona de make-up, zonele de citit.

Baia mare, aferentă dormitorului matrimonial, a prezentat și ea câteva probleme. Avea doi stâlpi pe mijlocul pereților lungi, iar lavoarul a trebuit poziționat în fața intrării, din cauza unor constrângeri pe partea de instalații.

Astfel pe peretele din stânga am ridicat o mască de rigips în care am putut îngloba stâlpul și în care am creat spații de depozitare cu uși din MDF vopsit gri și rafturi acoperite cu faianța în zona căzii.

Stâlpul de pe partea dreaptă a fost lăsat la vedere, pentru a nu îngusta baia și a fost integrat în zona de lavoar. Astfel, masca de lavoar a fost realizată pe comanda după forma stâlpului. Tot stâlpul a dictat și forma oglinzii, care a fost de asemenea realizată la comandă.

Regăsim aceeași gresie hexagonală, cu faianță metro tiles albă, faianță care a fost montată doar în zona căzii și a vasului de toaletă.

Mi-a făcut mare plăcere să lucrez la acest proiect, cu niște beneficiari atât de implicați și sper că am reușit să creăm o atmosferă din afara timpului, care să redea un pic o imagine a Bucureștiul de ieri.