Garsoniera Novum

Garsoniera Novum

Proiect de amenajare interioară, garsonieră 36 mp

Anul: 2022

Amplasament: București

Foto: Bogdan Zop

Mobilier comandă: Lime Design

Perdele/draperii/stor: Sophia

Alți colaboratori THE HOME, Mezoni

Brief-ul pentru amenajarea acestei garsoniere de 33 mp, plus baie, a fost că trebuia să fie potrivită pentru nevoile unui student. Mai exact, trebuia neapărat să existe o zonă de studiu, un birou cu rafturi pentru cursuri, o zonă de zi pentru relaxare și prieteni care vin in vizită, dar și o zonă de seară, cât mai retrasă, care să nu încurce fluxul din garsonieră. Și bineînțeles, un dressing mare și spații de depozitare. Toate acestea, inclusiv o zonă de intrare, cu băncuță și cuier, și-au gasit locul în aproximativ 21 mp.

Dar să le luăm pe rand. Mi-am dorit ca aspectul general al garsonierei să fie ușor masculin, cu accente de negru și albastru, combinate cu oranj, adică culori vibrante, fresh, potrivite unui tânăr student.

Pentru că nu beneficiază de foarte multă lumină naturală, am folosit foarte mult alb, atât la nivelul pereților și al plafonului, cât și la mobilă, cu un singur perete accent cu fototapet printat pe dimensiunile din proiect, achiziționat prin The Home. Am ales două corpuri de iluminat cu multe surse de lumină, fiindcă știm cât de importantă este cantitatea și culoarea luminii într-un spațiu pentru psihic, dar și un lampadar poziționat strategic între birou și canapea, care poate fi utilizat atât la studiu, cât și ca lumină ambientală.

La intrare este o băncuță cu rafturi deschise pentru pantofi și un cuier metalic, negru, care permite accesul la tablourile electrice de lângă ușă. Tot la intrare este și dressingul adânc de 70 cm, cu o oglindă mare pe una din usi. In continuarea lui este biroul suspendat, pe un perete placat cu riflaje albe și cu depozitare deasupra. Urmează zona de zi, formată din canapeaua, o măsuță de cafea și comodă tv. Astfel am obținut o zonă de primire aerisită, spațioasă, cu un flux natural.

In capătul încăperii, opus intrării, este patul. L-am poziționat în cea mai ferită zonă a garsonierei, separată prin niște lamele cu aspect de lemn, devenind astfel protejată de privirile celor care vin în vizită. Aceste lamele oferă o senzație de intimitate și creează o separare vizuală între cele doua spații, fără însă să blocheze lumina. Totdată, lamelele sunt rotative, deci dacă rămâne cineva peste noapte pe canapeaua extensibilă, lamelele se pot roti, devenind un perete complet închis.

In plan, garsoniera este dreptunghiulară, camera fiind separată de bucătărie printr-un perete despărțitor, spațiile devenind astfel lungi și relativ înguste. Astfel, deși bucătăria are o suprafață generoasă raportată la întreaga suprafață a garsonierei, de aproximativ 11 mp, forma ei a dictat o mobilare liniară și o masă îngusta alipita peretelui.

Am optat pentru aceeași combinație de culori, albastru și oranj, cu electrocasnice negre și pereții albi. Riflajele albe din zona biroului se regăsesc și aici la fronturile corpurilor suspendate.

In baie am montat placi ceramice cu aspect de lemn în zona căzii și terrazzo pe pereți și pardoseală, cu baterii negre.

Așa cum recomand în amenajarea spațiilor de dimensiuni reduse, tot mobilierul a fost realizat la comandă după proiectul nostru.

Finisaje sunt foarte discrete, parchet deschis la culoare, plintă albă și backsplash cu aspect de marmură în bucătărie. Cele două uși din garsonieră sunt filomuro, adică au tocul ascuns și sunt coplanare cu peretele, tocmai pentru a nu ieși în evidență și a încărca vizual spațiul.