6 lucruri de care trebuie să ții cont, când îți amenajezi casa cu buget redus

6 lucruri de care trebuie să ții cont, când îți amenajezi casa cu buget redus

6 lucruri de care trebuie să ții cont, când îți amenajezi casa cu buget redus

Este foarte bine ca atunci când începi o amenajare, să ai un buget făcut, măcar aproximativ și să știi ce trebuie să cumperi cu banii aceia.  Astfel eviți să investesti prea mult într-o bucătărie și să realizezi apoi că nu îți mai ajung banii pentru dormitor.

Este normal să lucrezi cu un buget limitat, indiferent dacă urmează să locuiesti tu în spațiul acela, sau il vei închiria. Dar trebuie să știi cum să faci achizițiile, așa încât în final să ai un spațiu frumos, de care te poți folosi o perioadă cât mai lungă de timp. 

Scris pe 22 Octombrie 2018

1. Aș începe prin a spune că e vorba de priorități. Este nevoie să investești în piesele importante. Dacă ai bani, poți cumpăra orice îți place. Dar dacă nu, atunci trebuie să știi care sunt obiectele importante si care sunt cele la care poți atribui un buget mai mic, sau la care poți renunța. Abia după aceea te poți gândi la amenajare. Mai exact, canapeaua este foarte importantă într-un living, asa cum patul este cel mai important în dormitor.

Canapeaua trebuie sa fie confortabilă și rezistentă, să aibă un sistem de extindere bun (daca se dorește extensie) să fie placută la atingere și să aibă o culoare ușor de întreținut și potrivită stilului tău de amenajare. Astfel, nu vei fi nevoit să o cureți constant, să ajungi să o acoperi, sau chiar să o schimbi după o perioadă.

Când vine vorba de pat, lucrurile nu sunt diferite. Nu uita că o treime din viață ne-o petrecem în pat. Așa că daca nu vrei sa il schimbi prea des, te sfătuiesc să investești în ceva trainic, confortabil și frumos, în care să te relaxezi și să te odihnești, pentru că studiile ne arată că sănătatea, stresul, chiar și creativitatea, sunt influențate de calitatea somnului.

2. Nu încerca să îți umpli casa cu mobilă, dacă nu ai buget pentru o mobilă rezistentă, de calitate. Este foarte important să îți cumperi câteva piese bune, pe care să le folosești o perioadă lungă de timp, decât să investești într-o mobilă de living pe tot peretele, căreia să îi cadă ușile după prima lună. Ține minte: de regulă, ce te costă puțin la început, o să te coste mai mult în final. Decât să te frustrezi că va trebui să schimbi mereu câte ceva prin casă și inevitabil să cheltui bani, mai bine îți cumperi doar câteva piese trainice, pe care ți le permiți de la început.

Când le achiziționezi, atât pentru piesele mari, cât și pentru cele mai puțin importante, cum ar fi noptierele, dulapul sau măsuța de cafea, te sfătuiesc să cauți întâi la magazinele mari de profil, cunoscute ca făcând mobilă de calitate. Aproape mereu au piese de mobilier la reduceri, ultimele bucăți, sau chiar produse cu mici defecte, pe care însă te vei asigura că le poți trece cu vederea, sau că le poți repara.

De asemenea, te poți duce la producători locali de mobilă, cărora le spui bugetul tău și ei îți vor face oferte personalizate. Astfel, poți alege un model de canapea care îți place, dar realizată dintr-un material mai ieftin, eventual fără extensie sau pernuțe decorative, poate costa mai puțin, iar în final vei avea canapeaua mult dorită și te vei fi încadrat în buget.

 

3. In situațiile de genul acesta, în care lucrezi cu un buget limitat, este de ajutor să păstrezi câteva piese din mobila veche. Chiar daca ți se pare învechită sau dintr-un alt stil decât cel pe care ți-l dorești în noua amenajare, să ai în vedere că mobila se făcea foarte bine înainte. Bunicii noștri cu siguranță au piese păstrate de zeci de ani, care încă sunt în stare bună. Oricum, ele se pot recondiționa, sau le poți modifica chiar tu, cu un mic efort: le poți vopsi, sau schimba mânerele. Sunt o mulțime de filmulete DIY pe internet și te asigur că o să îți facă plăcere să vezi transformarea în final.

Cât despre stiluri, e chiar de preferat să combini câteva piese de mobilier vechi, cu cele noi.  Așa îți vei pune amprenta pe amenajare: nu oricine are piese de mobilier cu un pic de istorie în spate.

4. După ce ai achiziționat piesele importante, te poți gândi la covoare, perdele, tablouri. De regulă, orice lucru făcut pe comandă pe anumite dimensiuni costă mai mult decât ceva realizat în masă. Așa că sfatul meu este să te orientezi către perdelele și draperiile gata făcute. Sunt disponibile pe multe culori și materiale și le găsești la o gamă largă de prețuri în magazine.

Oricât de mult ți-ai dori tapet, dacă nu îți permiți unul care să îți placă cu adevarat, atunci este mai bine să nu pui deloc. Poate schimba în rău aspectul unei camere. Nu este nimic greșit să vopsești pereții într-o culoare uni, astfel dai viață și creezi atmosferă într-un spațiu cu un preț foarte mic.

Decorează pereții cu fotografii făcute de tine sau de prietenii tăi. Când lucrezi cu buget redus, cu siguranță nu îți vor mai rămane bani pentru artă. Așa că o soluție este să înrămezi fotografii care îți trezesc amintiri și pe care îți va face plăcere să le vezi mereu.

5. Dă accentele finale cu decorațiunile pe care le ai la îndemână. O pătură pe canapea, un buchet de flori pe masă, niște reviste sau o pereche de sfeșnice schimbă mult aspectul unei camere.

 

6. Și nu în ultimul rând, trebuie să te înarmezi cu răbdare și să acorzi timp amenajării. Obiectele frumoase la prețuri bune nu se găsesc ușor. E bine să știi ce se găsește în magazine și la ce prețuri și să nu fii nevoit să iei decizii în grabă!

 

Spor la lucru! :)

 

Sursă foto: pinterest