BUILDING HOME 2022 experiența mea ca speaker

BUILDING HOME 2022 experiența mea ca speaker

BUILDING HOME 2022 experiența mea ca speaker

Anul acesta a avut loc a patra ediție Building Home International Good Living Forum, cel mai complex eveniment din România dedicat spațiilor în care locuim, conceptelor și dezvoltărilor rezidențiale reprezentative, arhitecturii și designului interior, care a avut loc loc pe 16 iunie 2022, la JW Marriott Grand Hotel din București.

Ediția de anul acesta s-a desfășurat într-o formulă extinsă și a inclus secțiunea specială Building Home Interiors, dedicată amenajării spațiilor interioare rezidențiale, iar eu am fost invitată să particip ca speaker.

Tema editiei de anul acesta a fost "Building HOME Identity" sau “Cum construim identitatea spațiilor rezidențiale”, iar prin prezentarea mea am căutat să răspund la aceste trei intrebări DE CE, CUM și CE FAC?

 

Scris pe 18 August 2022

DE CE? Casele sunt printre investitiile cele mai mari si sunt foarte importante pentru noi atat ca bun fizic, material, dar sunt cel putin la fel de importante si la nivel psihologic. Vrem sa avem un spatiu care sa ne creeze o stare de bine, in care sa ne retragem, sa ne ascundem de lume cand simtim nevoia, si in care sa ne exprimam personalitatea.

Scopul nostru, al designerilor, este sa facem amenajari in care oamenii sa se simta confortabil, sa aiba sentimentul de apartenenta. Pentru ca toate spatiile au un impact asupra noastra si ne dorim ca acesta sa fie pozitiv.

CUM? Putem obtine asta prin design, pentru ca o amenajare buna nu este doar frumoasa. Ea chiar imbunatateste calitatea vietii noastre. De fapt, designul nu trebuie sa se remarce neaparat vizual, partea interesanta este ca tindem sa nu obsevam o amenajare facuta corect. Dar observam daca ceva este gresit, ne deranjeaza daca nu exista flux, daca avem o canapea prea mare care blocheaza intrarea. Si mai mult decat atat, observam cum ne simtim in spatiul respectiv, daca ne simtim relaxati si in siguranta, sau anxiosi si stresati.

Pe termen lung nu putem sa ne schimbam stilul de viata pentru a ne adapta  unei amenajari si nu ar fi sanatos sa ne propunem asta. Ce trebuie sa facem este exact opusul, trebuie ca amenajarile caselor noastre sa fie facute conform stilului si necesitatilor noastre.

Daca facem doar amenajari care arata bine, care nu sunt rezultatul unei comunicari eficiente cu clientul, daca nu ne gandim la starea de bine a celui care va locui acolo, riscam sa facem proiecte care nu satisfac nevoile reale ale beneficiarilor atat dpdv vizual, cat si fizic si emotional.

CE FAC? Designul de interior presupune sa lucram cu spatiul pe care il avem. Si aici nu ma refer doar la suprafata si compartimentare, fiindca mai exista o provocare, apropos de identitatea spatiului. Aceste unitati locative (fie ele apartamente sau case) din proiectele rezidentiale noi se preiau de regula cu  finisaje si usi montate. In unele cazuri, beneficiarii sunt de acord sa faca anumite modificari, dar mai sunt si cazuri in care, din diverse motive, nu mai doresc sa intervina. Atunci trebuie sa le integram si pe acestea in proiect si intr-o viitoare identitate a amenajarii.

Si facem asta cu mijloacele pe care le avem la indemana, cu mobilier gandit special pentru forma respectiva a spatiului, cu lumina, texturi, materiale, forme, culori, ca oamenii sa se simta bine in casa lor indiferent de suprafata ei, partiu, sau orientare cardinala.

 

In continuare am prezentat proiectul meu studio Nerva Traian, un studio de 33 mp, deoarece unul din subiectele pe care le consider de actualitate pentru arhitectura rezidențială de interior este locuitul într-un spațiu restrans.

Locuitul într-un spațiu restrans, oricât de des intalnit ar fi în orașele din ce în ce mai aglomerate, continuă să vină cu multe provocări atunci când vorbim de amenajare. Pentru că nevoile noastre sunt aceleași, indiferent dacă locuim într-un studio sau într-o casa foarte spațioasa. Avem nevoie de spații de depozitare, de un loc de luat masa pe care să și lucrăm ocazional, de o zona de living în care să ne relaxăm seara și lista poate să continue.

Acest lucru e o provocare pentru mine, sa definesc zone si sa gasesc solutii de optimizare a  spatiului și consider că exact în astfel de situatii este o nevoie mai mare de sfaturile și de experiența unui designer, pentru a fi siguri că în final obținem un spațiu funcțional, care să satisfacă nevoile beneficiarului.

Găsești proiectul complet aici https://andreeastefan.ro/proiecte/amenajare-studio-nerva-traian

În concluzie, texturile diferitelor materiale și culorile lor, mai exact sticla, metal, lemn, combinate cu țesături catifelate și plăcute la atingere și culori pastelate, care se regăsesc în tapet și scaunele din bucătărie, toate ne mențin interesul, ne captează privirea și atenția si contribuie la identitatea spatiului si la senzația de cămin și de căldură.