Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023

Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023

Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2023

Pe 3 aprilie a avut loc conferința Tendințe în piața rezidențială, organizată de Ziarul Financiar la hotelul Marriott, București.

Am fost încântată să particip ca speaker alături de persoane care joacă roluri esențiale în evoluția pieței rezidențiale din România. Am discutat despre tendințele din domeniul amenajărilor interioare raportat la noile generații de locuințe, despre conceptul smart-home și despre investițiile realizate de oameni în case și apartamente din perspectiva mea ca designer de interior.

Despre o casă inteligentă știm că este o rețea de dispozitive conectate, care lucrează împreună pentru a controla diverși parametri și echipamente ale mediului locuinței. Aceasta include iluminatul, controlul climatizării și ventilare, încălzire, sistemele de securitate și, mai nou, electrocasnice. 

Avantajele unei case smart:

Confortul - e foarte simplu să apeși un singur buton sau să dai o comandă vocală pentru a seta volumul, lumina sau temperatura dintr-o cameră. Poti să dai și comenzi de la distanță.

Eficientizarea consumurilor, respectiv ajută la optimizarea consumurilor pe parcursul unei luni de zile, pentru faptul că poți vedea trendurile consumurilor. Termostatele automate cu comandă de la distanță te ajută să setezi temperatura optimă în orice moment al zilei.

Siguranța - poți sporii gradul de siguranță al casei cu camere, senzori de lumină, senzori de închis deschis uși.

Scris pe 12 Aprilie 2023

Electrocasnice inteligente pentru noile apartamente, care sunt tendințele?

Noutățile din lumea tehnologiei și a electrocasnicelor sunt strâns legate de îmbunătățirea calitații vieții în interiorul locuinței. Cu tehnologia în continuă evoluție, companiile de electrocasnice din întreaga lume au în mod constant misiunea de a lansa produse inovatoare și atente cu mediul, pentru a ne simplifica și îmbunătăți viața de zi cu zi. Si acum putem sa vorbim de functii cu adevărat utile, nu doar de comanzi vocale.

La săptămâna designului de la Milano de anul trecut am văzut o prezentare foarte interesantă a unei companii de electrocasnice, acestea erau desigur conectate la internet și puteau fi controlate de la distanță de pe telefon, aveau inteligență artificială și puteai avea conversații cu ele. Dar mai mult decât atât:

1.Frigidere cu cameră de filmat în interior ca să vezi ce produse ai, pe ecranul de pe usă (sau de la distanță, fiind într-un magazin), fără să trebuiască să deschizi ușa, care te anunță când se apropie data de expirare a produselor și care au un sistem de iluminat în zona fructelor și legumelor, care imită lumina naturală a soarelui (lumina mai rece de la răsărit, apoi caldă în timpul zilei, apoi roșiatică la apus și întuneric noaptea), pentru a le păstra proaspete mai mult timp.

2. Mașini de spălat care scanează etichetele hainelor și își adaptează programul în funcție de asta.

3. Camera de filmat în interior au și cuptoarele, din nou cu un ecran pe ușă, care văd alimentele introduse și propun programul de gătit așa încât să nu gătească prea mult sau să usuce carnea de exemplu.

Pe măsură ce timpul trece, este corect să spunem că vom adopta din ce în ce mai mult această viață inteligentă.

Mobila – ce piese de mobilier sunt acum în trend pentru noile apartamente?

Sigur că ideal este să alegem piese care nu se demodează ușor, dar e bine și să fim la curent cu noile tendințe și să ne răsfățăm din când în când cu obiecte de mobilier care schimbă aspectul unei camere.

A ajuns pe primele locuri în preferințe mobilierul curbat, acesta îndulcește aspectul spațiilor de locuit, în special canapelele și fotoliile în nuanțe deschise de alb și crem, din diverse țesături.

Se mizează în continuare pe combinația dintre nou și vechi, așadar obiectele vintage se caută, sau se păstrează. A lua în considerare ce avem deja în case și se poate restaura sau recicla, nu numai că este mai ieftin, dar este și plin de satisfacții și ne ajută să obținem un aspect personal, original, eclectic.

In ceea ce privește materialele, tendința este de a ajuta mediul, de a face alegeri mai atente pentru interioarele caselor noastre, plecând de la vopsea și până la finisaje și mobilier, iar importanța durabilității va face ca multe persoane să investească în obiecte de design care pot rezista testului timpului, atât dpdv al aspectului, cât și al materialelor. Ne asteptăm să vedem culori pământii, nuanțe de crem, cu accente de verde și maro care creează o atmosferă calmă și liniștitoare.

Ce tendințe noi apar în domeniul amenajărilor?

Încep prin a  spune că o casă nu trebuie să fie un simbol al unui stil estetic, ci mai degrabă o sumă a valorilor celor care locuiesc în ea și reflectă stilului lor de viață.

Dar desigur că există trenduri pe care trebuie să le cunoaștem, mai exact anul acesta urmărim un aspect elegant, atemporal, un spațiu confortabil și modern.

Asta se traduce prin folosirea unor materiale de o calitate superioară, naturale, cu texturi diferite, cum ar fi piatra, lemn, la bucătării de exemplu vedem tot mai des blaturi și contrablaturi din marmură.

Se caută spații deschise și luminoase.

Culorile folosite în amenajări, fie că vorbim de finisaje, sau draperii și țesături, toate rămân într-o zonă neutră. Iar atenția este atrasă de detaliile foarte bine executate.

Se preferă mobila realizată pe comandă și rămân în tendințe arcadele, liniile curbe, elegante la mobilier, ușile filomuro. Se folosesc în continuare profilele decorative, sau cornișe, care decorează pereții și plafoanele într-un mod discret, fără să încarce.

Designul biofilic este în trend, este o modalitate de a amenaja spațiile în care locuim sau lucrăm, admițând că avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Așadar vrem să ne înconjurăm cu obiecte din lemn, lână, piatră, ceramică, care adaugă o latură naturală și umană mediului nostru înconjurător și ne ajută să fim mai fericiți și mai calmi. Designul biofilic are ca principiu clar folosirea de materiale naturale, tonuri pâmântii, forme organice.

Acestea sunt caracteristici care ajută ca amenajarea să fie simplă și elegantă, dar în același timp practică și funcțională. Pe scurt, atemporala și sunt valabile indiferent de suprafața spațiului în care locuim.

 

Adaugă un comentariu