Cum amenajezi un living mic

Cum amenajezi un living mic

Cum amenajezi un living mic

Zona de zi este camera în care ne petrecem cel mai mult timp și care trebuie să ne satisfacă cele mai multe nevoi. In living vrem să ne relaxăm, să lucrăm ocazional, să primim invitați și, eventual, să avem și spații de depozitare. Dar, în același timp, totul să arate luminos, curat și primitor, amenajat într-un stil potrivit personalității noastre. Problema intervine atunci când zona noastră de zi are dimensiuni reduse, dar noi vrem să acomodăm toate cele menționate. Așadar, mai jos găsești câteva sfaturi pentru o mobilare eficientă:

 

  1. Un truc pentru a face camera să pară mai spațioasă este să te folosești de toată înălțimea ei. Astfel nu numai că obții multe locuri de depozitare, dar vei distrage atentia de la spațiul redus al camerei.

(Image credit: IKEA via Domino)

Scris pe 18 August 2022

2. Scopul este ca mobilarea să-ți facă viața mai ușoară, să te facă să te simți confortabil. Acest lucru e valabil în orice spațiu, dar mai ales în cele de dimensiuni reduse, unde este vital să ai un flux corect și funcțional. Măsoară bine și asigură-te că nu vei lua o canapea prea mare, care îți blocheaza trecerea, sau o bibliotecă foarte încărcată. 

(Image credit: Brett Beyer Photography via www.elledecor.com

3. Faptul că oglinzile măresc vizual un spațiu nu mai este un secret pentru nimeni. Reflectă lumina și arată foarte bine, deci folosește-le cu încredere chiar și într-un living, pe o ușă cu structură metalică, sau pe un perete liber.

4. Poți opta pentru radiatoare înalte și înguste, care lăsa peretii liberi pentru o mobilare mai ușoară.

 

5. Contrar așteptărilor, în amenajarea spațiilor cu suprafețe reduse nu e indicat să luăm multe obiecte mici care să aglomereze foarte tare. Este de preferat să optăm pentru câteva piese mari de mobilier, multifuncționale de preferat, care să aibă și rol decorativ. De exemplu, o măsuță de cafea care se extinde și se transformă într-o masa de dining/birou, sau un taburet/puf care poate servi ca loc de stat, măsuță, sau alonja a canapelei.

6. De regulă, atunci când amenajezi un living cu dimensiuni reduse, e indicat să folosesti culori deschise, care reflectă lumina. Însă nu te limita la suprafețe albe, simple, fără contrast și puncte de interes, fiindcă riști să obții un spațiu monoton, lipsit de personalitate. Texturile diferitelor materiale și culorile lor, mai exact sticla, metal, lemn, vopsea, combinate cu țesături catifelate și plăcute la atingere, toate ne mențin interesul, ne captează privirea și atenția. 

7. Caută să nu ai prea multe rafturi deschise, pe care să se adune obiecte multe și mărunte, pot ajunge să te streseze. Si în plus, adună praf și îngreunează curățenia.

8. Rolul principal al jaluzelelor sau țesăturilor în fața ferestrelor este de a crea intimitate si la nevoie, întuneric. Insă mai au un rol, de ordin estetic, anume acela de a aduce textură și  culoare care să completeze amenajarea. Insă nu sunt neapărat practice, fiindcă ocupă mai mult loc în cameră. De regulă, dacă nu se optează pentru încălzire în pardoseala, radiatoarele se montează sub fereastră, ceea ce distanțează perdeaua și draperia de la perete. De aceea, dacă amenajezi un spațiu de mici dimensiuni, ar fi indicat să optezi pentru un stor.