Cum ne influențează comportamentul spațiile în care locuim sau lucrăm și care este rolul designerilor în acest context

Cum ne influențează comportamentul spațiile în care locuim sau lucrăm și care este rolul designerilor în acest context

Cum ne influențează comportamentul spațiile în care locuim sau lucrăm și care este rolul designerilor în acest context

Pentru cei mai mulți dintre noi, casa și biroul reprezintă cele două locuri în care ne petrecem marea majoritate a timpului.  Și, chiar dacă suntem conștienți sau nu, felul în care aceste spații arată, culorile folosite în amenajare, cantitatea de lumină și de piese de mobilier sunt doar câteva dintre caracteristicile foarte importante care ne impactează și de care pot depinde liniștea și calmul nostru. Cu alte cuvinte, calitatea vieții noastre. 

S-au scris cărți și articole despre cum aceste medii influențează creativitatea, dezvoltarea personală și relațiile interpersonale. Designul este o necesitate, nu doar dorința de a avea o casă frumoasă.

In stânga este o imagine cu biroul din Budapesta a celor de la Skyscanner.

Scris pe 10 Iulie 2018

S-a demonstrat că multe obiecte din casă pot avea un impact real asupra stării noastre de spirit. De exemplu, un număr crescut de plante într-o încăpere reduce stresul și crește capacitatea de memorare. Iar oamenii sunt mai creativi în camere cu tavanul înalt și se simt mai liberi și cu mai multă încredere în ei.

Un spațiu neîncăpător sau amenajat necorespunzător ne poate induce o stare de neliniște, de stres, în timp ce prin crearea unor spații intime, de relaxare, de comunicare te poți concentra mai bine și poți chiar relaționa cu ceilalți.  

Uită-te în jur, designul este peste tot! Toate obiectele de care ne folosim în fiecare zi au fost gândite și create așa încât să transmită mesajul dorit, să fie pe înțelesul tuturor, să arate frumos și să ne facă viața mai ușoară: de la telefonul mobil, la site-uri, cărți, amenajări interioare, semne de circulație etc.

In imaginile de mai jos sunt lampa Vertigo si storcatorul de citrice Juicy Salif realizat de Philippe Starck pentru Alessi.

Designul are o importanță foarte mare în subconștientul nostru. Cel de produs și amenajările interioare, în cazul meu, sunt mai mult decât niște obiecte drăguțe și un spatiu colorat. Sunt ani de studii, de experimente și de ințelegere a nevoilor oamenilor.

Astfel, un designer te poate ajuta să ai o casă practică și confortabilă, sau un spațiu de birouri care să se dezvolte și să se schimbe odată cu tine și, în același timp, care să satisfacă nevoile întregului grup. Pentru că spațiul în care locuim sau în care lucrăm chiar are o mare importanță asupra personalitații și identității noastre:  lumina, culorile, sunetele sunt determinante. De exemplu lumina naturală este cea mai buna sursă de lumină, deci suprafața vitrată a unei camere poate să ne crească moralul și să ne facă să ne simțim mai fericiți, sau din contră, să inducă depresie și anxientate.

Materialele naturale și texturile sunt de preferat într-o amenajare, pentru că sporesc senzația de comfort și de sănătate.

Sunt multe de zis despre importanța designului și sper ca măcar să te fi făcut curios cu acest articol. Iar dacă vrei să aprofundezi subiectul, îți las aici niște linkuri:

https://ellisonchair.tamu.edu/health-and-well-being-benefits-of-plants/#.V2LgCbuLTIW 

https://www.cdbb.cam.ac.uk/CDBBResearchBridgehead/2018MiniProjects/2018MP_Zaki  

https://issuu.com/fac.arhitecturasiurbanism.upt/docs/psihologia_ambientala_ilin_corina_2  

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1745691615576761   

 

Sursa imagini: Pinterest

Comentarii

Ioana
Profile picture for user
Scris pe 10 Jul 2018 - 18:25

Interesant! M-a făcut să mă gândesc la "The Design of Everyday Things".

Adaugă un comentariu