Designul ca mecanism de dezvoltare socială - Activități care trebuie încurajate și organizații de caritate

Designul ca mecanism de dezvoltare socială - Activități care trebuie încurajate și organizații de caritate

Activități care trebuie încurajate și organizații de caritate

De curând am fost într-o vacanță în Iordania. Nu o să vă povestesc despre Petra și deșert, deși sunt absolut superbe.

Vreau însă să vă spun despre un lucru mai puțin cunoscut, mai exact despre activitatea unui ONG care se numește Jordan River Foundation (JRF).

În Iordania, o treime din populația țării trăiește în condiții foarte grele, rata sărăciei fiind în creștere. Aceasta este adâncită de valul de refugiați, rata crescută a șomajului și de conflictele majore din zonă, care au pus presiune asupra economiei țării.

Scris pe 02 Aprilie 2018

In acest context activează JRF-ul, o organizație de caritate care are două domenii principale de activitate: siguranța copiilor și dezvoltarea economică pentru comunitățile cu venituri mici.

Eu o să mă refer la al doilea domeniu, cel care își propune să abiliteze comunitățile marginalizate și cu venituri mici, prin crearea de oportunități economice care să îmbunătățească în mod fundamental calitatea vieții lor.

Astfel, se creează niște obiecte foarte frumoase, produse manual de localnici, de la covoare, coșuri împletite, mese, perne și obiecte decorative de tot felul. Moderne, dar în care se regăsesc motivele lor tradiționale și care devin ușor de integrat în orice spațiu.

Dupa ce le-am văzut am rămas plăcut impresionată, le vezi mai jos în fotografiile făcute de mine, iar pentru o descriere amănunțită poți intra pe site-ul lor, dar trebuie să îți spun că preturile sunt mari.

https://jordanriverdesigns.com/all-products.html?limit=18&mode=grid&p=5  

Inainte însă de a-ți arăta pozele, vreau să îți spun că și la noi au loc astfel de inițiative și de proiecte minunate. O sa enumăr două, dar mai sunt și alte proiecte și sper să fie din ce în ce mai multe în viitor.

Deltacraft este un concept și un magazin online, care și-a propus să conserve patrimoniul cultural și meșteșugurile din Delta Dunării, printr-o colaborare între meșterii din zonă și designeri români. Astfel au apărut aceste obiecte realizate din materiale locale, cu design contemporan, pe care te invit să le vezi aici http://deltacraft.ro/stiri/magazin/   

MBQ [Mesteshukar ButiQ] este alt business social, al cărui scop este să ajute familiile rome care trăiesc în sărăcie, să schimbe atitudinea oamenilor față de aceștia și să pună în valoare măiestria și  îndemânarea meșteșugarilor romi, prin niște obiecte foarte frumoase, pe care le poți vedea aici http://mbq.ro/collections/home-decor-collection/#    sau direct în magazinul de pe Edgar Quinet 7.

Consider că sunt lăudabile activitatile ONG-urilor și inițiativele acestora și merită toată atenția și aprecierea noastră. Mai ales într-o perioadă în care chiar și marii producători din industria fashion și design se inspiră din tradițiile locale, dar fără ca oamenii din aceste comunități să aibă vreun beneficiu.

Înainte să te uiți la fotografii, vreau să închei într-o notă optimistă și să îți spun că ONG-ul din Iordania activează de 23 de ani și până în prezent a ajutat și încurajat mii de persoane din aceste comunități să se dezvolte economic și social. După ce sunt instruiți, o parte din ei sunt încurajați să își deschidă propriile afaceri mici, în timp ce alții dobândesc cunoștințele necesare pentru a se angaja.

Adaugă un comentariu