Episodul 1 – Clarificarea nevoilor

Episodul 1 – Clarificarea nevoilor

Episodul 1 – Clarificarea nevoilor

Dacă vrei să amenajezi un spațiu și nu știi de unde să începi, ai ajuns în locul potrivit. Prin crearea acestei serii de articole pe blog cu sfaturi de design interior, scopul meu este să îți ofer ghidaj și claritate în procesul de amenajare al casei tale. Acesta este episodul nr. 1, în care vorbim despre clarificarea nevoilor.

 

Interiorul casei tale trebuie să îți reflecte stilul și personalitatea. Dar înainte să intri pe pinterest, să vezi amenajări superbe, dar care nu se potrivesc cu spațiul, sau cu nevoile tale, trebuie să faci un pas în spate. Amenajarea casei tale trebuie să înceapă de la nevoile tale reale.  

 

Mai exact, trebuie să începi prin a te gândi la cum îți petreci timpul în casă, ce activități desfășori.

Ce nu funcționează acum, sau ce funcționează și ai vrea să rămână neschimbat?

 

Hai să facem un exercițiu împreuna, o simulare. Să zicem că ai multe perechi de pantofi, îți place să cumperi pantofi/ghete/cizme în toate culorile, deci ai nevoie de un perete cu rafturi în care să-ți expui încălțările, poate chiar să le vezi, deci să aibă uși de sticlă. 

Sau poate gătești mult, deci o bucătărie open space cu livingul nu e potrivită pentru tine, fiindca ai vedea mereu blatul plin de vase și diverse alimente, deci ai nevoie de o bucătărie închisă.

Sau poate lucrezi mult de acasă și îți trebuie un spațiu dedicat, chiar dacă vorbim de un colț din dormitor, sau din living, îți trebuie un loc unde să-ți lași laptopul, agenda etc. 

Locuiești cu soțul, sau ai doi copii? Deci clar trebuie să iei în calcul și nevoile lor, unde se joacă copiii, unde veți depozita jucariile? Cum își petrec și ceilalți timpul, câtă nevoie de intimitate are fiecare și ce activități desfășurați când vă adunați cu toții în camera de zi?

Scris pe 30 Ianuarie 2024

Găsești mai jos o serie de întrebări care ar putea să te ajute să începi:

Ce îți place la casa acum?

Ce îți displace/ce ai vrea sa modifici?

Ce îți dorești de la casa ta, cum vrei sa te simți în ea?

Ce activități desfășori în casa? De exemplu: 

 

     1. Petreci mult timp în bucătărie? Ai nevoie de un frigider mare side-by-side, sau ți-ai dori insulă?

     2. Citești mult și îți dorești o biblioteca? sau poate chiar un colt de citit cu lampadar?

     3. Lucrezi de acasă ai nevoie de un spatiu dedicat pentru birou?

     4. Îți place să te uiți la filme, deci e important să ai o canapea confortabilă și un televizor mare?

     5. Pictezi?

     6, De regulă chemi persoane în vizită la masa, sau ca sa jucați boardgame-uri? Ai nevoie de o masă de dining mare?

 

Ai corpuri de mobila/tablouri pe care ai vrea să le păstrezi?

Ai vreun animal de companie? Daca este pisica, e indicat sa ai in vedere materiale care  nu se zgarie ușor.

Câte locuri de stat in living ai vrea?

De cât spațiu de depozitare ai nevoie? Ai vrea inclusiv pat/canapea cu depozitare?

 

Deci trebuie să faci o listă de nevoi, pe care să scrii foarte clar tot ce îți dorești, chiar dacă poate nu îți dai seama acum unde ar intra un pian, sau o masă mare de dining, sau cum să pozitionezi canapeaua cu alonja pe care ți-ar plăcea să stai confortabil seara când te uiți la un film.

Dupa ce ai lista de nevoi foarte clar definită, poți să le împarți în două categorii: ce este obligatoriu și ce e nice-to-have, la ce poți să renunți.

Următorul pas este să măsori bine-bine spațiul, cu stâlpi, țevi de căldură, uși, radiatoare, ferestre. Am menționat și radiatoarele, sau caloriferele, cum le mai spunem, pentru că în spațiile mici se întamplă să ne încurce foarte tare și poți ajunge la concluzia că e mai bine să montezi un radiator vertical, care e mai îngust și ocupă spațiu pe înălțime, sau chiar să pui încălzire în pardoseală în camera respectivă.

După ce schițezi planul spațiului, începi să desenezi mobila pe plan. Și aici, primul pas este sa vezi dacă te poți folosi de corpuri de mobilă cu dimensiuni standard. De exemplu, dressingurile au o adâncime standard de 60 cm, la fel și corpurile mobilierului de pe pardoseală din bucătărie. La pat, trebuie să ai în vedere că standard este dimensiunea saltelei, dar paturile, cu mici excepții, au o bordură care poate e  tapițată, au tăblie, adică dimensiunea totală a patului este mai mare decât dimensiunea saltelei. Sunt importante toate cele 3 dimensiuni ale corpurilor de mobilă, ca să fii sigur că se vor deschide ușile complet, sau că nu te încurcă înălțimea grinzii.

Caută specificațiile pe site-uri, iar dacă nu sunt trecute, sună la magazine și află exact dimensiunile obiectelor pe care ai vrea să le comanzi, ca să nu te trezești că ajung la tine, le și montezi, dar sunt prea mici, sau prea mari pentru spațiul în care vrei să le pui. Crede-mă, se întamplă des situații similare.

Nu trebuie să ai talent la desen, să știi să desenezi în perspectivă. Nu. Măsori bine-bine și le așezi pe plan. Astfel o să știi exact ce intră în apartamentul tău, sau în casa ta, deci aria de posibilități o să se restrangă.  Asta îți va oferi foarte multă claritate și va fi mult mai simplu să continui.

 

Îți arăt în exemplele de mai jos un plan de cameră cotat și unul mobilat.

Sper că-ți vor fi de ajutor informațiile acestea, iar daca ai neclarități, te rog să-mi scrii în comentarii.

 

Pe curând! :)