Episodul 10 - Tipuri de finisaje

Episodul 10 - Tipuri de finisaje

Episodul 10 - Tipuri de finisaje

Finisajele în designul de interior sunt elementele decorative și funcționale care se montează/instalează pe pereții, pardoseala și plafonul unei locuințe, pentru a îmbunătăți aspectul estetic și funcționalitatea spațiului.

 

Trebuie acordată o atenție deosebită finisajelor fiindcă reprezintă o investiție pe termen lung. Sigur că este important să fie rezistente, să nu se zgârie ușor, să nu se spargă, dar totodată trebuie să ai în vedere că ele se pot uza moral. Iar dacă peste câțiva ani nu vor mai corespunde trendurilor, chiar daca ele vor fi în stare bună și montate foarte bine, îți vei dori să le schimbi.

 

Înlocuirea finisajelor, de cele mai multe ori, este un proces costisitor, murdar și complicat de realizat. Așadar, decizia cu privire la finisajele potrivite nu trebuie facută în grabă. Multe dintre ele vin pe comandă, în 2-3 săptămâni, poate chiar mai mult, iar dacă echipa de meșteri a început deja renovarea, e posibil să nu poată aștepta atât de mult și vei fi constrâns să alegi din variantele pe care le găsești pe stoc.

 

Pentru a evita să iei decizii de moment, este important să ai o imagine de ansamblu asupra amenajării, chiar din acest stadiu foarte incipient. Pentru o sustenabilitate a investiției, e bine ca acestea sa aibă o durata de viață cât mai lunga, din punct de vedere fizic, dar și estetic, care să presupună costuri mici de mentenanță.  Așadar, varianta cu care nu vei da greș este cea sustenabilă, a materialelor naturale, de calitate și elegante, care nu se vor demoda.

Scris pe 02 Aprilie 2024

Pot spune ca finisajele sunt cele mai importante într-un spațiu, ele sunt baza de la care pornește orice amenajare. Partea de mobilare începe abia după ce spațiul este complet finisat. Și oricât de scumpe și de frumoase ar fi obiectele de mobilier, sau corpurile de iluminat pe care le aducem, casa nu va arăta niciodată la adevăratul potențial, dacă finisajele nu sunt de calitate.

 

În designul de interior, finisajele includ o gamă largă de materiale și tehnici utilizate pentru a acoperi sau a decora pereții, pardoseala si tavanul. Tot în categoria finisajelor de interior întra și ușile folosite în spațiu. Așa cum am mai spus, finisajele merita o atenție deosebită și un buget generos, pentru că este costisitor să le înlocuiești și pot adăuga valoare locuinței.

Exemple de finisaje interioare sunt vopsele, tencuieli, tapet, placări de lemn, de piatră, sau de sticlă, parchet sau ceramică pe pardoseala, LVT, microciment și lista poate să continue. Stilul pe care dorești să-l obții în casă se conturează odată cu alegerea finisajelor. Dar hai să le luăm pe rând și să vedem ce înseamnă fiecare.

LVT  (Luxury Vinyl Tiles) este un produs rezistent, cu o grosime de 5-6 mm, la fel ca linoleumul sau covorul PVC. Este o pardoseală caldă, rezistentă la umezeală, deci care se poate monta în spații umede, precum băi sau bucătării. Este rezistent la zgârieturi și presupune montaj și întreținere ușoare. Are un cost redus și este potrivit pentru încălzirea în pardoseală. Produs într-o varietate de texturi și decoruri, imită aspectul natural al pietrei sau al lemnului. Se poate monta atat in spatii rezidentiale, cat si horeca, fiindca este un material foarte rezistent la uzura.

 

Microcimentul este un strat decorativ compus din ciment, rășini pe bază de apă, aditivi și pigmenți minerali care pot fi aplicați pe o multitudine de suprafețe verticale și orizontale datorită aderenței sale mari. Se poate turna peste o șapă autonivelantă, sau direct peste ceramica existentă. Asta îl face o soluție bună când dorești să faci un update casei tale, dar fără să spargi finisajele și să produci praf, adica scurtează mult șantierul.

Se aplică într-o grosime de doar 3mm, în diferite texturi și o varietate de culori și finisaje.

 

Placarea pereților cu lambriuri de marmură, lemn, sau cărămidă decorativă, a revenit în trend și este folosită pentru înnobilarea unei încăperi, indiferent dacă stilul ales este clasic, sau contemporan. Aceste tipuri de placări sunt atât decorative, mai ales daca spațiul nu îți permite să mobilezi cu o bibliotecă, sau un dressing, dar nici nu îți dorești un perete alb. Dar reprezintă și o soluție de mascare a cablurilor sau imperfecțiunilor pereților. Și nu uita că materialele naturale înnobilează spațiul. De asemenea, poți atrage atenția asupra lor dacă le montezi pe un profil cu bandă led în spate care luminează peretele.

 

Profilele decorative, sau ancadramentele sunt soluția potrivită dacă vrei să dai viață pereților simpli și monotoni. Aceste profile se găsesc pe diferite bugete și forme și pot reprezenta o variantă economică, mai ales dacă te încumeți să le montezi singur. Ele se găsesc și din polistiren, dar optează totuși pentru ancadramente din duropolimer, un material foarte rezistent, care se poate vopsi în orice culoare dorești. 

 

Placarea peretilor cu sticla securizată este o altă metodă prin care poți acoperi pereții casei tale din diferite spații. Sticla securizată are o grosime între 6-10 mm și muchiile căntuite, ca să nu reprezinte un pericol. Se poate realiza pe comandă, în culoarea dorită, sau printată, pe dimensiunea peretelui tău și se poate decupa în zona prizelor. Probabil că ai văzut-o deja utilizată în bucătării, la contrablat. Dar ea se poate monta și în băi, inclusiv în zona dușului, fiind foarte igienică. Nu se formează rosturi, ca în cazul faianței, și nu are crăpături care se pot murdări, iar suprafața lucioasă și lisă o fac să fie foarte ușor de curățat și de întreținut.

Poate veni sub forma unor plăci mari, montate de la pardoseală și până la plafon, ceea ce o face ideală inclusiv în living, dacă dorești, de exemplu, o placare cu oglindă a unui perete întreg. 

 

Sigur că multe din finisajele de pereți se pot monta și pe plafon, cum ar fi ancadramentele, tapetul, sau lavabila decorativă. Dar vreau să trecem în revistă și tavanele extensibile, cunoscute și sub numele de barrisol. Mai exact, vorbim de o membrană neinflamabilă, care se întinde sub efectul căldurii și se fixează în pereți. Este o soluție care se montează rapid și ușor. Se poate folosi pentru a ascunde eventualele imperfecțiuni ale tavanului existent, sau pentru a masca traseele instalațiilor termice sau electrice. De asemenea, se găseste într-o varietate de culori, sau chiar printuri. Poți opta pentru un material translucid, luminat pe contur cu banda led. 

Dezavantajul este că membrana este foarte sensibilă la zgarieturi, deci trebuie montată de profesioniști și curățată cu atenție.