Episodul 11-Tipuri de pardoseli și de plinte

Episodul 11-Tipuri de pardoseli și de plinte

Episodul 11-Tipuri de pardoseli si de plinte

Poți folosi diferite tipuri de materiale pentru a defini și a delimita vizual zone care se află în același open space. De exemplu, în zona de bucătărie poți să folosești plăci ceramice, iar în zona de living, parchet. În funcție de forma placilor, poți opta pentru o îmbinare neuniformă. Dar trebuie să ai în vedere că plăcile de ceramică și parchetul să aibă aceeași grosime, sau grosimi similare, altfel va trebui să compensezi cu șapă sau adeziv.

Atunci când îți renovezi casa, este foarte important să acorzi o atenție deosebită finisajelor, mai ales celor de pe pardoseală, fie ele plăci ceramice, parchet, piatră naturală,  din mai multe motive:

 

  1. Este complicat să le schimbi

Trebuie sa golești spațiul de mobilă, să spargi gresia. E murdar și costisitor. Schimbi ușor o canapea, sau o draperie. Dar ca să înlocuiești finisaje în casă ai nevoie de profesioniști, de zile de concediu și de buget ridicat.

 

  1. Cresc valoarea proprietății

Materialele frumoase, de calitate, sunt o investiție bună și cresc valoarea proprietății. Dacă alegi piatră naturală, sau parchet stratificat, acestea sunt materiale rezistente la uzură și care nu se vor demoda.

 

  1. Sunt un element important în estetica încăperii

Pardoselile reprezintă un element foarte important în estetica oricărei încăperi. Adaugă textură, culoare, stil și pot transforma complet atmosfera unui spațiu.

Scris pe 10 Aprilie 2024

Sunt mai multe materiale potrivite pentru pardoseli, trec în revista câteva dintre ele mai jos:

 

Parchetul stratificat a apărut ca urmare a nevoii de a stabiliza lemnul, mai exact dușumeaua sau parchetul din lemn masiv, care au dilatări pe lungimea și lățimea fibrei. Stratificarea este dublă, sau triplă, adică este o suprapunere de două, sau 3 straturi de lemn montate cu fibrele perpendiculare, așa încât să opună rezistență dilatării. Are deasupra un strat nobil care se poate rașcheta. Și, în funcție de grosimea și de numărul plăcilor, poate fi potrivit și pentru încălzirea în pardoseală.

 

Marmura este un material natural, elegant și prețios. Este ușor de întreținut și foarte rezistentă la variații termice sau șocuri mecanice. Este însă o opțiune costisitoare și un material rece, potrivit în zonele mediteraneene, cu zile toride de vară.

 

Mocheta se montează în zona de noapte a casei, mai exact este potrivită pentru dormitor. Pe lângă confortul pe care îl oferă, un alt avantaj este că reține praful la nivelul pardoselii, praf care altfel s-ar ridica și ar ajunge în căile respiratorii. Este totodată un material care izolează fonic și termic. Este recomandat ca mocheta să fie din lână, care este un material natural antibacterian.

 

Ceramica este un material foarte des folosit la nivelul pardoselii și nu numai. Este rezistent, atât la zgârieturi, cât și la umiditate, sau variații de temperatură și vine într-o mulțime de culori și forme, cu finisaj mat sau glazurat, în stil modern, sau rustic. Ceramica este compatibilă cu încălzirea în pardoseala și este avantajoasa din punct de vedere al costurilor.

Rolurile plintei sunt de a masca rostul și imperfecțiunile aflate între podea și perete, de a proteja peretele de deteriorări și umezeală. Nu în ultimul rând, plinta are rol estetic și contribuie la aspectul general al designului. Aceasta poate fi vopsită pentru a se potrivi cu pardoseala, sau cu pereții.

Plinta poate fi din mai multe materiale, mai exact: cea alba înaltă, pe care o folosim mai mereu în proiecte, poate fi din duropolimer, sau din MDF.

Plintele din duropolimer sunt cele mai rezistente la impact și la zgârieturi, au rezistență ridicată la umiditate, deci le poți monta inclusiv în baie și sunt cele mai folosite.

Plintele din MDF se pot vopsi la culoarea peretelui sau a pervazului ușii, dar se pot umfla în spații umede și sunt mai puțin rezistente la zgârieturi.

Plinta din lemn este mai scumpă decât plintele din alte materiale, dar este o opțiune elegantă, durabilă și de calitate.

Plintele din PVC sunt cele mai accesibile ca preț și cele mai ușor de curățat. Sunt potrivite pentru băi și bucătării, camere cu trafic intens și umiditate ridicată.

Dacă ești în situația în care ai pereții foarte strâmbi și o plintă dreaptă, rigidă, nu ar lua forma peretelui, sau poate și stâlpi rotunzi în casă, să știi că există și plintă alba flexibilă. Și ea poate fi din PVC sau din duropolimer, la fel ca cele drepte, rigide.