Episodul 12 - Culoarea

Episodul 12 - Culoarea

Episodul 12 - Culoarea

Locuințele noastre ar trebui să ne umple de bună dispoziție, să reprezinte un loc al relaxării, al păcii și al inspirației, atât pentru noi, cât și pentru persoanele care vin în vizită. Culoarea poate schimba semnificativ orice spațiu dintr-o casă.  Opțiunile de culori pe care le avem astăzi sunt nelimitate, iar selecția culorilor este esențială, având în vedere că ea ne influențează starea de spirit și ne stimulează mintea și creativitatea.

 

Modul în care fiecare dintre noi vede culorile este unic. Numeroși factori externi, cum ar fi cantitatea și culoarea luminii, texturile suprafețelor, luminozitatea displayului pe care ne uităm, precum și alte culori din încăpere, toate influențează felul în care percepem culorile.

 

De aceea mereu îi sfătuiesc pe beneficiarii mei să aleagă culorile finale în apartament, sau casă și să nu se bazeze doar pe ce vad în showroom-uri. Să ia mostre de vopsea. Să aleagă materialele draperiei și perdelei în casă, precum și materialele din care se va realiza mobilierul pe comandă. Pe cât posibil, să vadă toate mostrarele la locație, înainte să ia decizia finală. Pentru că nici măcar randările nu pot fi identice cu realitatea, chiar dacă noi, designerii, folosim exact aceeași nuanță de RAL.

 

Pentru că nu pot fi imitate perfect lumina de la bolta cerească, lumina soarelui, cantitatea și momentul zilei în care aceasta pătrunde în cameră, precum și numărul surselor de lumină din spațiu și culoarea acestora. Trebuie ca tu să vezi fizic culoarea și să aibă un impact asupra ta.

Scris pe 14 Aprilie 2024

Folosirea culorilor este o modalitate simplă de a însufleți orice parte a casei. Dar și aici sunt mulți factori care trebuie luați în calcul, ca să fii sigur că în final alegi nuanța perfectă. Trebuie să te gândesti la urmatoarele lucruri:

  • Cine va folosi camera cel mai des?
  • Ce emoții vrei să transmită?
  • Care este destinația ei?
  • Ce cantitate de lumină naturală primește?
  • În ce momente ale zilei este folosită cel mai mult?

Dar hai să vedem cum luăm deciziile corecte în materie de culoare. Sunt câteva principii simple, plecând de la cercul cromatic. Cercul cromatic este reprezentarea circulară a spectrului de culori vizibil pentru oameni, mai exact ROGVAIV, culorile care se pot vedea într-un curcubeu: Roșu, Oranj, Galben, Verde, Albastru, Indigo, Violet. În cercul cromatic propus de Isaac Newton nu regăsim alb sau negru, acestea nefiind considerate culori.

Culorile primare sunt roșu, galben și albastru și sunt dispuse în forma unui triunghi pe cercul cromatic. Toate celelalte culori provin din combinarea lor, la care se adaugă negru și alb.

Culorile secundare sunt cele care rezultă din combinația culorilor primare, mai exact verde (galben+albastru), oranj (galben+roșu), violet (galben+albastru).

Culorile terțiare se obțin prin combinarea culorilor secundare cu cele primare, în părți egale.

Sursa foto: https://shop.decoart.com/blog/color-theory-basics-the-color-wheel/  

https://design-milk.com/a-studio-apartment-in-sao-paulo-with-a-vibrant-color-palette

 

Ne putem folosi de cercul cromatic ca să aplicăm câteva cheme prin care să combinăm corect culorile:

 

O amenajare monocromatică include o varietate de tonuri ale aceleiași nuanțe.

Schema analoagă presupune să folosim culori care se regăsesc unele lânga altele pe cercul cromatic.

Schema culorilor complementare. Acestea sunt culorile diametral opuse în cerc. Sunt cele care se scot cel mai bine în evidență una pe cealaltă. Daca vei combina, de exemplu, albastru și oranj, sau galben și violet, vei vedea că strălucesc una mai tare decât cealaltă.

Schema triadică. Aceasta presupune folosirea culorilor plasate la distanțe egale în cercul cromatic, mai exact cele poziționate în triunghi.

Sursa foto:

g2crowd.com

https://www.pictorshop.ro/blog/teoria-culorilor-cercul-cromatic/#Ce-este-cercul-cromatic

Sfaturi generale pe care să le ai în vedere când alegi combinația de culori în casă:

 

Folosește culori mai închise la partea de jos, pe pardoseală și mobilă și din ce în ce mai deschise înspre tavan.

Alege o schemă de culori din cele de mai sus și, pe cât posibil, nu te abate de la ea.

Creează contraste între culori închise și dechise, calde și reci.

Documentează-te și inspiră-te, dar apoi bazează-te și pe instinct și pe stilul personal.