Episodul 13 - Iluminarea spațiului
Episodul 13 - Iluminarea spațiului
Lumina definește zone și funcțiuni, creează atmosferă, atrage atenția asupra zonelor pe care noi le considerăm de interes și ne îmbunătățește starea de spirit. Prin culoare şi direcţie, lumina are capacitatea de a schimba perspectiva și de a crea emoție.
Știm cât de importantă este lumina naturală într-o încăpere, atât din punct de vedere fizic, cât și psihologic, dar nu trebuie să ignorăm importanța iluminatului architectural de interior într-o amenajare. Așadar, trebuie avut în vedere să folosim mai multe surse de lumină gândite pentru mai multe scenarii de utilizare a zonelor. Pe lângă iluminatul central, putem avea spoturi direcționabile, suspensii deasupra mesei de dining și a insulei din bucătărie, benzi led în corpurile de mobilă, precum și aplice.
In etapele unui proiect de design interior, poziționarea aparatajului electric se face după ce se definitivează planul de mobilare. Deci, întâi stabilim care sunt nevoile, apoi agreăm planul de mobilare, și abia după aceea poziționăm, în plan și secțiuni, prizele și luminile. Pentru că prizele trebuie să fie stânga-dreapta patului, nu pe un alt perete, suspensia din zona de dining trebuie să coboare centrată deasupra mesei, iar prizele de TV și internet trebuie să fie în spatele televizorului. Nu mai spun cât de exactă trebuie să fie poziționarea lor în zona bucătăriei.
In ceea ce privește iluminarea spațiului, știm că sunt mai mult tipuri: putem avea iluminat de accent, ambiental, general.
Dar cum suntem siguri că aplicam lumina în mod corect? Las mai jos o listă cu lucruri care trebuie făcute:
1. Folosește mai multe surse de lumină, ca să te asiguri că vei avea un spațiu iluminat corespunzător și că elimini colțurile întunecoase. Optează pentru o plafonieră, sau o lustră, montată în centru, mai ales în camerele cu dimensiuni reduse, plus alte spoturi, eventual direcționabile, în camerele cu dimensiuni mai mari. Integrează și o lampă de pardoseală, sau benzi led în cornișe, sau corpurile de mobila, pentru un iluminat ambiental, sau de accent.
Mai jos sunt exemplificate tipuri de iluminat, randări realizate de Daniel Grigoroiu.
2. Controlează fiecare lumină separat.
Astfel, având mai multe nivele de control, poți obține atmosfere diferite în funcție de momentele zilei, iar cantitatea de lumină este mai ușor de controlat. Atât lumina slabă, cât și cea puternică pot fi foarte deranjante. Având în vedere că sunt lustre cu câte 5-6 becuri care au un singur cablu și nu se pot aprinde/stinge decât toate în același timp, poți să iei în calcul și un întrerupător dimabil.
3. Corpurile de iluminat sunt și obiecte importante în designul casei, așa că nu trebuie să te limitezi doar la plafoniere. Te poți folosi de suspensiile care coboară din tavan, sau de aplice, ca să atragi atenția privitorilor. Totodată, e important ca toate corpurile de iluminat, mai ales cele din spații deschise, să se potrivească, pentru a obține o consistență în aspect. Ar putea avea finisaje asemănătoare, sau forme si materiale care să se completeze.
Surse foto:
https://ro.pinterest.com/pin/308074430775694653/
https://mariakillam.com/greens-that-are-hot-and-greens-that-are-not/
https://www.home-designing.com/living-room-dining-room-combo-interior-design-ideas-inspiration-pictures-tips
4. Adaugă corpuri de iluminat în zonele în care citești, lucrezi, sau îndeplinești taskuri. Gândește-te în ce zonă a bucătăriei gătești, unde îți place să citești, sau de la ce masă lucrezi și adaugă surse de iluminat acolo. Îți vor face viața mai frumoasă și mai ușoară.
Surse foto:
https://katrinaleedesigns.com/track-lighting/
https://www.home-designing.com/immaculate-white-interior-design-with-luxurious-marble-decor
https://homefunky.com/cozy-reading-nooks/
Sunt și câteva lucruri care trebuie evitate atunci când gândești planul de iluminat al casei, mai exact:
1. Nu folosi prea multe surse de lumină pe tavanul unei camere, din dorința de a lumina toți pereții și toate colțurile. Umbrele sunt frumoase și creează atmosferă. În plus, o să te enervezi când o să vrei să aprinzi doar anumite lumini și n-o să nimerești întrerupătorul corect.
2. Nu opta pentru corpuri de iluminat prea lungi, dacă înălțimea camerei nu îți permite. Trebuie să ai un minim de 2m de la pardoseală la corpul de iluminat, ca să nu îl atingi când treci pe sub el, sau să ai senzația neplăcută că îl poți lovi.
Trebuie sa avem în vedere și temperatura luminii. Într-o baie, sau în zona de machiaj ne dorim o lumină mai rece, asemănătoare cu lumina naturala a unei zile înnorate. Dacă folosim surse de lumină caldă, atunci totul o să capete o nuanță ușor galbenă, care va încălzi vizual spațiul. Des folosită în amenajările interioare este lumina albă, caldă, care este blândă pentru ochi, dar suficient de clară pentru a vedea cu ușurință.
Surse foto:
https://ro.pinterest.com/pin/2322237300727337/
https://www.umbrellarealty.com.au/what-lighting-is-best-for-your-home-warm-vrs-cool-led-lights