Episodul 2 – Scară și proporție

Episodul 2 – Scară și proporție

Episodul 2 – Scară și proporție

Bună și bine te-am regăsit! Acesta este articolul cu numărul 2, în care vorbim despre scară și proporții.

 

Ca sa obții o amenajare echilibrată și armonioasă, este esențial să ții cont de două aspecte: de scara și de proporția încăperii și a obiectelor de mobilier folosite în acea încăpere.

 

În designul de interior SCARA este folosită ca să ne referim la dimensiunea obiectelor în raport cu spațiul. Totul trebuie să fie la aceeași scară, ca ulterior să putem aplica principiile proporționalității.

 

Amplasarea obiectelor în spațiu, într-o încăpere, este foarte importantă pentru un rezultat final plăcut și funcțional, în raport cu nevoile tale. Fiecare cameră are câte un obiect de mobilier principal. In living, de regulă este canapeaua, iar în dormitor este patul. Ele trebuie să aibă dimensiunile corecte raportate la dimensiunile camerei. Este un principiu ce ține de matematică, dar în realitate se poate observa cu ochiul liber când ceva pare nelalocul lui. Partea interesantă este că tindem să nu obsevăm o amenajare facută corect. Dar observăm dacă ceva este greșit, ne deranjează dacă nu exista flux, dacă avem o canapea prea mare care blochează intrarea. Și mai mult decât atât, observăm cum ne simțim în spațiul respectiv.

 

De exemplu, dacă îți dorești un pat foarte frumos cu tăblia înaltă de 130 cm, pe care l-ai văzut într-un showroom, dar dormitorul tău are înălțimea totală de H 247 cm, asta înseamnă că tăblia patului o să fie mai înaltă decât linia imaginară de la jumătatea peretelui, adică o sa pară uriaș, iar camera ta o să pară foarte mică. Asta, bineînțeles, ține foarte mult de ce ți-am povestit în episodul cu numărul 1, mai exact de măsurarea corectă a spațiului, atât pe lungime și lățime, cât și pe înălțime. 

 

Scris pe 06 Februarie 2024

PROPORȚIA se referă la dimensiunea unui obiect raportat la celelalte obiecte existente în cameră și este un concept folosit pentru a înțelege atât dimensiunea, cât și forma, culoarea sau lumina.

 

În mod ideal, mobilierul nu ar trebui să ocupe mai mult de 60% din planul încăperii. Piesele de mobilier mari într-o  camera mică sau cu un tavan mai puțin înalt vor face spațiul să se simtă aglomerat. Cu toate acestea, lucrările de artă mari sau oglinzile sunt modalități excelente de a mări vizual spațiul. Pe de altă parte, un mobilier prea mic într-o camera mare, o va face să se simtă dezechilibrat.

Într-un living, alegerea unor măsuțe de cafea joase oferă impresia de cameră înaltă și subliniază verticalitatea spațiului. De asemenea, alegerea mărimii unui covor trebuie să fie în strânsă legătură cu dimensiunile celorlalte obiecte de mobilier. Acesta ar trebui să fie suficient de mare încât să treacă de picioarele din față ale mobilierului.

 

Și așa putem vorbi la nesfârșit despre absolut orice vrei să introduci în spațiul pe care vrei să îl amenajezi. Într-o cameră de dimensiuni reduse, daca vei pune un tapet cu un pattern repetitiv cu desene mari,  sau placi ceramice XL, practic din câteva plăci acoperi toată pardoseala, iar desenele de pe tapet se vor repeta de doar câteva ori. Astfel vei atrage atenția asupra faptului că este o cameră foarte mică. Indicat ar fi să folosești mozaic și o lavabilă uni pe pereți, sau un tapet cu o grafică luminoasă, mai mică, care să nu încarce. 

Așadar, tipurile de proporții la care tb să fim atenți sunt următoarele:

Culoarea creează emoție și dă profunzime unei camere.

Există anumite reguli de care ne putem folosi ca să aplicăm corect culoarea, o să le discutăm în detaliu în episodul dedicat culorilor. Dar în legătura cu subiectul nostru de astăzi, proporția nu ține doar de dimensiunea obiectelor din cameră, ci și de culorile utilizate în decorarea ei. Așadar, vreau să menționez regula 60-30-10, care presupune să împarți camera în 3 culori, astfel: prima culoare este cea dominantă pe care o folosim în proporție de 60%. Poate fi, de exemplu, culoarea pereților.

 A doua culoare, în proporție de 30%, poate fi folosită de exemplu la corpurile mari de mobila, iar a treia culoare, 10%, vine în completarea lor și creează echilibru si o putem regăsi la textile, sau obiecte decorative.

În ceea ce privește Lumina, în orice spațiu trebuie să existe o proporție bună între lumina naturală și cea artificială. Lumina dă profunzime și dramatism și poate face o încăpere să pară mai mare decat este. Dacă spațiul nu beneficiază de multă lumină naturală, atunci vom introduce în spațiu oglinzi mari, sau vom folosi culori deschise, neutre. 

În ceea ce privește iluminatul artificial, este bine ca acesta să fie pe mai multe planuri. De exemplu, poate fi un iluminat general, dat de lustre centrale, sau de plafoniere.

Mai putem avea un iluminat de accent, benzi led montate în anumite corpuri de mobila, care luminează rafturi, sau spoturi direcționate către tablouri.

Iar perimetral putem avea un iluminat ambiental, o bandă led cu lumină caldă, sau un lampadar.

In funcție de dimensiunea camerei și destinația ei, trebuie să ajungem la o proporție echilibrată a luminii.

Exemplele de mai jos sunt randări realizate de bunul meu prieten Daniel Grigoroiu, care face niște randări superbe și pe care le-am folosit și eu acum ca să exemplific tipurile de lumină. 

Și nu în ultimul rând, Forma.

Este indicat să existe consistență și proporție, chiar și în ceea ce privește folosirea formelor. Putem să îndulcim unghiurile drepte existente într-un spațiu cu forme rotunjite ale canapelei, cu o oglindă rotundă, cu rafturi în formă de arcadă, sau cu o laterală curbată a unui dulap. Dacă aceeași combinație de elemente se regasește și în patternul covorului, sau al obiectelor decorative, obținem un aspect unitar și bine proporționat.

 

Sursa imaginilor de mai jos:

https://kpd.design/en/blog/32   

https://www.behance.net/donviz

Sper că îți sunt de folos informațiile!

Pe curând :)