Episodul 4 – Amenajarea băii

Episodul 4 – Amenajarea băii

Episodul 4 – Amenajarea băii

Când vorbim despre amenajarea băii, nu mai vorbim doar despre funcționalitate. Baia este la fel de importantă ca orice alta cameră. Trebuie să fie organizată și practică, dar amenajata asa încât să se potrivească cu stilul ales în restul casei. Trebuie să ai suficient loc când te pregătești dimineața, dar totodata să fie oaza ta în care să te retragi pentru relaxare. O baie spațioasă și plăcută poate contribui la sănătatea mentală. Un spațiu în care te simți relaxat și confortabil poate fi un loc excelent pentru a te deconecta și a te relaxa după o zi lungă sau stresantă. Totodată, alegerea unor materiale și accesorii de calitate poate face experiența utilizării băii mai plăcută.

O baie bine amenajată poate contribui la crearea unei atmosfere relaxante și confortabile pentru tine. Alegerea unor materiale și accesorii de calitate poate face experiența utilizării băii mai plăcută. Mai mult decât atât, o baie bine amenajată poate adăuga valoare proprietății tale. Atunci când vinzi sau închiriezi un imobil, o baie modernă și atrăgătoare poate influența decizia potențialilor cumpărători sau chiriași.  În concluzie, amenajarea băii este importantă pentru confortul, igiena și sănătatea utilizatorilor, dar și pentru valoarea și aspectul general al locuinței.

 

Sunt mai mult tipuri de băi. Baia de serviciu este o baie cu dimensiuni reduse, cu vas de toaleta și lavoar, pe care de regulă o folosesc prietenii care vin în vizită. Aceasta e baia pe care o vede toată lumea, deci trebuie să arate bine. Având în vedere ca nu are duș, deci nu e multă umiditate, baia de serviciu e spațiul în care poți fii  creativ și unde poți înlocui ceramica clasică cu o vopsea specială pentru baie, cu un tapet, sau chiar cu un graffitti. Dacă decizi să montezi ceramică pe pereți, poți opta pentru ceva mai îndrăzneț, în culori vibrante, sau poate plăci realizate manual. Chiar daca sunt un pic mai scumpe, e cu siguranță vorba de o suprafață mică.

Scris pe 21 Februarie 2024

Baia din dormitorul matrimonial are o suprafață mai generoasă și multă lumină naturală. Aici petrecem mult timp, deci este esențial să fie practică. Așadar, poți opta pentru un lavoar dublu. De asemenea, dacă spațiul îți permite, poți integra atât duș, cât și cadă. Sau poți alege o cadă freestanding care să fie elementul central. Cu alte cuvinte, pornești și aici de la lista de nevoi:

Ce e prioritar și la ce poți renunța?

Îți dorești ca vasul de toaletă să fie într-o cameră separată?

Vrei să integrezi și cadă, și duș? Sau folosesti cada rar și consideri că este mai practic dușul?

E nevoie de spațiu închis de depozitare, sau ai prefera niște rafturi deschise, pe care să așezi plante și lumânări?

Îți dorești musai să ai două lavoare?

După aceea continui cu măsurarea spațiului și desenarea planului, ca să te asiguri că ai suficient loc pentru tot ce îți dorești. Indiferent de suprafața băii, măsurarea spațiului este esențială pentru o planificare corectă. Amenajarea băii poate îmbunătăți funcționalitatea acesteia. Optând pentru o configurație ergonomică și o distribuție inteligentă a obiectelor sanitare, poți face spațiul mai eficient și mai ușor de folosit.

În ceea ce privește aspectul, ai putea să alegi culori deschise și materiale naturale, lemn, răchită, plante verzi, adică să aibă un aspect liniștitor, care să nu te agite sau de care să te plictisesti repede.  

Baia copilului este o baie mai mică, pe care oaspeții e puțin probabil să o folosească.  Așa că este locul în care îți poți asuma riscuri și unde copilul își poate exprima personalitatea.

Trebuie să fie veselă, fresh și jucăușă. Poți aduce grafică și culoare prin accesorii, obiectele sanitare, sau chiar ceramică. Ulterior, poți schimba aspectul general printr-un covoraș nou de baie, o perdea la dus, sau oglindă, fiind obiecte care se înlocuiesc ușor.

 

În baie, cu cât mai multă lumină naturală, cu atât mai bine. Dar, ca orice spațiu, și baia are nevoie de iluminat artificial. Trebuie să ai lumină lângă oglinda de la lavoar, unde te pregătești dimineața, să ai o lumină generală pe plafon și un iluminat ambiental, la duș, sau la cadă, care să creeze atmosfera.

În ceea ce privește tendințele, materialele naturale și durabile pare că nu vor pleca nicăieri prea curând. Piatra, lemnul, marmura, răchita, oferă un aspect elegant, cald și primitor.

Dacă vrei să adaugi personalitate unei băi, poți folosi niște culori îndrăznețe. Bateriile, obiectele sanitare, pot fi petele de culoare, accentele care creează emoție.

 

Rămâne în tendințe și designul minimalist. Mobilierul cu linii curate, simple, oferă un aspect modern, simplu și funcțional. Este potrivit mai ales în băile de dimensiuni reduse. Tot în băile acestea se caută în continuare soluții de optimizare a spațiului, mobilier realizat la comandă, rafturi ingenios integrate.

 

sursă foto: pinterest