Episodul 5 - Amenajarea dormitorului matrimonial

Episodul 5 - Amenajarea dormitorului matrimonial

Episodul 5 - Amenajarea dormitorului matrimonial

Dormitorul matrimonial este deopotrivă un loc esențial pentru un somn odihnitor, cât și un sactuar, un loc de relaxare și de evadare din agitația cotidiană.  De regulă este cel mai mare dormitor din casă, spațiul cel mai izolat și mai intim, în care petrecem mult timp și care are un efect major asupra calității vieții noastre. Unii spun că ar fi cea mai importantă cameră din întreaga casă, pentru că nevoia unui somn odihnitor este la fel de importantă ca apa și mâncarea pentru corpul uman. Pe lângă îmbunătățirea concentrării și a productivității, s-a dovedit că un somn de calitate este important pentru sistemul imunitar, pentru sănătatea noastră atât fizică, ct și psihică.

 

Când începi amenajarea dormitorului matimonial, trebuie sa iei în calcul mai multe lucruri, printre care suprafața, forma și poziționarea lui în casă, nevoile tale legate de această cameră, stilul și culorile pe care vei merge, cantitatea de lumină naturală, adică orientarea, ca să poți suplimenta cu lumina artificială, bugetul pe care dorești să-l aloci, ca să știi daca mergi pe mobilier realizat la comandă, sau mai degrabă către obiecte standard.

După aceea este indicat să faci un board de pinterest, sau un folder cu imagini cu amenajări care îți plac. Și în final, să culegi ideile și să le pui într-un moodboard realizat fie pe hârtie, sau digital, din fotografii, materiale, culori.

 

Desigur că stilul de amenajare și culorile alese depind de preferințele fiecăruia, dar în articolul acesta vreau să îți prezint câteva reguli de la care nu trebuie să te abați niciodată atunci când îți amenajezi dormitorul matrimonial.

Scris pe 28 Februarie 2024

     1. Poziționarea dormitorului matrimonial trebuie să fie în cea mai retrasă, intimă și liniștită zonă din casă, departe de gălăgia și fluxul din zona de zi. Zona de zi este formată din bucătărie living-dining, adica locul unde petreci timp cu familia, sau cu prietenii care vin in vizită.

Zona de noapte este formată din dormitoare. Daca e posibil, evită ca dormitorul să aibă perete comun cu livingul, sau bucătăria, și optează pentru o zonă tampon, în care să fie, de exemplu, dressingul. Ultimul lucru pe care ți-l dorești când te retragi să citești câteva pagini dintr-o carte, sau ca să te pregătești pentru un somn odihnitor este să auzi televizorul din living, sau dușul curgând în baia copiilor.

     2. Gândește-te la nevoile și la prioritățile tale. Ce ți-ai dori să integrezi în dormitorul tău matrimonial? Având în vedere că patul este cel mai mare obiecte din cameră, poți începe lista de nevoi cu dimensiunea lui.

- Este suficient un pat cu saltea de 160 cm lățime, sau ți-ai dori unul mai mare, de 180, sau chiar 200 cm lățime? Să ai în vedere că dacă nu alegi un model de tip boxspring, atunci lățimea totală a patului va fi mai mare decât cea a saltelei.

- Ai prefera să ai un birou în dormitor, pentru situațiile în care lucrezi de acasă?

- Ți-ai dori o măsuță de toaletă, sau un colț de citit?

 

Apoi continui prin a desena un plan al spațiului, așa încât să te asiguri că exista un flux natural, că rămâne suficient loc de mișcare printre corpurile mari de mobilă, și că nu riști să devii anxios și stresat că te-ai putea accidenta la fiecare pas.

 

Exemple de paturi tip boxspring, adica paturi care au dimensiunile totale egale cu dimensiunile saltelei, la care se adaugă tăblia. 

     3. Un dormitor ordonat contribuie la starea ta de bine. Așadar, dacă nu ai o cameră separată pentru dressing, vezi ce suprafață liberă ai pe pardoseală și care e înălțimea până la tavan și optează pentru mobilier realizat la comandă. Asta îți va da posibilitatea să customizezi și interiorul în funcție de nevoile tale. Te va costa mai mult decât o mobilă standard, dar vei beneficia de tot spațiul existent și, mai mult decât atât, pe o mobilă înaltă până la tavan, sau cu spațiul dintre dulap și tavan închis cu o cornișă, nu se va așeza praful.

     4. Și aici este indicat să ai mai multe tipuri de lumină, pemtru că desfășori mai multe tipuri de activități: dormi, te uiti la televizor, lucrezi la un laptop, citești. Așadar, ți-ar fi utilă o lumină generală, puternică, pentru când îți alegi hainele din dulap, poate o lumină de veghe, un iluminat local, lampadar sau aplica pentru când vrei să citești fără să îți deranjezi partenerul, sau un iluminat ambiental.

Închei cu un sfat general valabil: ca să păstrezi un aspect curat, minimalist și linistitor folosește cât mai puține obiecte decorative. Așa cum am mai zis și cu alte ocazii, în dormitorul matrimonial trebuie să fie cât mai puține suprafețe orizontale care să adune praf și obiecte multe și mici, care pot ajunge să te streseze.

Sper să te ajute informațiile!