Episodul 6 - Amenajarea dormitorului de copil

Episodul 6 - Amenajarea dormitorului de copil

Episodul 6 - Amenajarea dormitorului de copil

Sunt situații în care familia se mărește și realizezi că spațiul în care locuiți nu mai este suficient de mare. Și atunci fie decizi să vă mutați într-o casă mai spațioasă, sau într-un apartament cu mai multe camere. Fie devii creativ și încerci să acomodezi toți membrii, toate lucrurile și toate funcțiunile de baza ale locuinței, în spațiul de care dispui. Copilul trebuie să aibă propriul dormitor, mai exact un spațiu vesel, care stimulează creativitatea.

 

Așa se ajunge la situația în care nevoia de spațiu aduce transformări radicale: de exemplu bucătăria se mută în living, iar fosta bucătărie devine dormitor. Sau un living generos se micșorează așa încât în restul camerei să se contureze un dormitor de copil. 

 

Cu cât dormitorul unui copil este mai mic, cu atât tu trebuie să fii mai creativ când îl amenajezi. Pentru că nu este doar locul în care el doarme. Este și locul în care se joacă, deci trebuie să il atragă, să îl stimuleze, în care să se distreze și în care să îi facă plăcere să stea. Dacă momentan copilul tău nu vrea să stea în camera lui, nu vrea să doarmă în camera lui și stă numai după tine, încearcă să îi amenajezi o cameră frumoasă și o să vezi cât de încântat o să fie și cum o să-i facă plăcere să stea acolo. In funcție de dimensiunea camerei, poate să aibă locuri de joacă amenajate atât pe verticală, cât și pe orizontală.

 

Camera copilului este locul în care el învață, în care desenează, citește, deci trebuie să fie organizată și ordonată, cu un colț special amenajat cu măsuță de lucru/birou, o mini-bibliotecă, sau câteva rafturi suspendate pe perete, un lampadar, sau o aplică cu lumină direcționabilă.

 

Mobilarea trebuie să fie cu multe spații de depozitare, atât închise, pentru haine, cât și deschise, pentru cărți și jocuri. Cu cât mai multe spații de depozitare, cu atât mai ordonată și mai aerisită o să fie.  Așa cum am mai zis, te poți folosi de toată înălțimea disponibilă ca să faci un dressing până la tavan. Ar fi indicat ca o parte din rafturile deschise să fie la înălțimea copilului, ca să aiba acces ușor la jocurile care îi plac în perioada respectivă.

Scris pe 06 Martie 2024

Încearcă să te duci cu mobilarea pe lângă pereți, poate chiar să optezi pentru un pat înălțat, așa încât să lași liber centrul camerei pentru joacă. Chiar dacă vorbim despre o cameră mică, daca mobila este albă, luminoasă, pereții sunt și ei deschisi la culoare, folosești mânere mici la ușile dulapurilor, în care să nu te lovești, și rămâne loc în centrul camerei pentru joacă, atunci poți spune că ai optimizat spațiul. Inveselești totul cu un covor, un tapet, niște stickere, sau o draperie.

În ceea ce privește stilul, este normal ca această cameră să fie amenajată diferit de restul casei. E indicat să îi ceri părerea copilului, să îi respecți dorințele și personalitatea, dar totodată să știi când trebuie să îl ghidezi și să îți aduci nota personală, așa încât să nu iasă o cameră extrem de colorată, sau de dramatică, în care să nu se poată concentra, sau de care să se plictisească peste un an.  Din experiența îți spun că de multe ori copiii sunt foarte vehemenți când spun ce își doresc, dar în realitate nu știu cu adevarat ce le place și ce nevoi au. Și este normal să fie așa, sunt adulți care nu știu să răspundă la întrebările acestea când se apucă de un proiect de amenajare. Deci este în regulă să-l asculți pe copil și să-l implici în amenajare, dar te rog să ai în vedere că este important ca rezultatul să îți placă și ție.

Poti să optezi pentru mobilă albă, curată, combinată cu un pic de lemn, și să aduci culoare printr-un tapet, sau o lavabilă colorată. Cand alegi culorile din cameră, să ai în vedere că va fi multă culoare de la jucării, coperțile cărților, picturi create chiar de copil și expuse în rafturi, deci ar fi indicat să optezi pentru niște culori luminoase la nivelul pereților și al corpurilor mari de mobilă, ca să nu riști să încarci și să creezi o amenajare obositoare.

 

Poți opta pentru un pat tapițat, mobilier curbat, fără muchii și colțuri periculoase. Dacă îți place să reamenajezi constant,  alege corpuri care se pot muta usor și, pe cât posibil, optează pentru mobilă accesibilă ca preț,  că să nu te superi dacă o să deseneze, sau o să lipească abțibilduri pe ea.