Episodul 7 - Amenajarea livingului

Episodul 7 - Amenajarea livingului

Episodul 7 - Amenajarea livingului

Încep prin a  spune că o amenajare nu trebuie să fie un simbol al unui stil estetic, ci mai degrabă o sumă a valorilor celor care petrec timp în acel spațiu. Nu putem să ne schimbăm stilul de viață pentru a ne adapta unei amenajări și nu ar fi sănătos să ne propunem asta. Ce trebuie să facem este exact opusul, trebuie ca designul respectiv să fie făcut conform stilului și necesităților noastre.

 

O amenajare fericită a unui living este în primul rând practică, cu obiecte din materiale bogate, texturi diferite și finisaje de calitate. Trebuie să te gândești la starea ta de bine și la nevoile tale reale, atât din punct de vedere vizual, cât și fizic și emoțional.

 

Sunt multe idei și multe modalități în care îți poți amenaja livingul, dar important este să te gândești la cum petreci tu timpul acolo. Ulterior, după ce măsori camera și desenezi un plan, poți ajunge la forma, cantitatea și dimensiunea mobilierului potrivit livingului tău.

Deci, așa cum te-ai obișnuit deja, si aici începi prin a măsura bine spațiul, cu înălțimi, ferestre, grinzi, stâlpi. Iei în calcul toate constrângerile existente.

După aceea te gândești la lista ta de nevoi. 

1.     Ce tip de canapea ți-ar plăcea? Câte persoane vor sta pe ea? Ce forma ți-ar plăcea să aibă: să fie liniară, să fie colțar, sau poate în U?

2.     Cât de mare să fie măsuța de cafea? Obișnuiești să mănânci în fața televizorului?

3.     De cât spațiu de depozitare ai nevoie? Vrei o bibliotecă, sau mai degrabă depozitare închisă?

4.     Unde e mai bine să fie poziționat televizorul?

În funcție de aceste răspunsuri va trebui să faci modificările la instalația electrică, așa încât să ai acces la toate prizele din cameră, pentru un laptop, un lampadar, toate device-urile pe care le vei folosi în spațiu.

 

Dacă îți place să te uiți la televizor și îți dorești unul cu o diagonală foarte mare, să faci un home cinema, este corect să-l poziționezi pe un perete important din cameră, iar mobilarea să se întâmple în jurul lui. Însă, dacă nevoia ta este de a crea cât mai multe spații de depozitare, sau de mai multe locuri de stat, atunci pornește de acolo. Ce fac eu în toate proiectele, după ce am lista de nevoi clarificată și spațiul măsurat, este să încerc absolut toate variantele de mobilare. Poziționez mobila pe toți pereții, chiar dacă unele variante par absurde inițial. Și de cele mai multe ori varianta câștigătoare nu este cea gândită de dezvoltator, sau cea care pare soluția ideala inițial. Pentru că totul pleacă de la nevoile celor care vor locui acolo. 

Scris pe 13 Martie 2024

În ceea ce privește materialele, tendința este de a ajuta mediul și de a face alegeri mai atente pentru interioarele caselor noastre, plecând de la vopsea și până la finisaje și mobilier. Aici intervine termenul de designul biofilic, care se concentrează pe integrarea naturii și a elementelor naturale în spațiile în care locuim. Conceptul se bazează pe ideea că oamenii au o conexiune înnăscută și profundă cu natura și că integrarea elementelor naturale în case poate îmbunătăți sănătatea, bunăstarea și productivitatea noastră. Scopul principal al designului biofilic este de a crea spații care să promoveze sănătatea și bunăstarea noastră, reducând stresul și creând un mediu în care să se simțim conectați și împliniți.

Importanța durabilității ne face să alegem obiecte de design care pot rezista testului timpului, atât din punct de vedere al aspectului, cât și al materialelor. Obiectele de design durabile pot fi mai scumpe la achiziționare, dar oferă o valoare mai mare pe termen lung, fiindcă rezistă mai mult timp. Sunt fabricate din materiale de înaltă calitate și sustenabile, care reduc impactul asupra mediului. Sunt bine realizate și adaugă valoare locuinței. 

Câteva sfaturi generale pentru amenajarea unui living ar fi următoarele:

 

Pe cât posibil, nu te limita la trendurile actuale, mai degrabă gândește-te la nevoile tale și la un stil care te definește și optează pentru o amenajare atemporală. Nu uita ca mare parte din timpul de calitate pe care îl petreci alături de cei dragi este în living.

 

Atunci când găsești un obiect decorativ care îți place foarte mult, sau un corp de mobilă, cumpără-l. Chiar dacă vei obține un aspect ușor eclectic în final, va fi cu siguranță cel care te reprezintă. E important să amenajezi livingul într-un mod care să-ți reflecte personalitatea.

 

Și nu în ultimul rând, folosește materiale naturale. Avem nevoie de natură ca de un element fundamental pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Așadar vrem să ne înconjurăm cu obiecte din lemn, lână, piatră, ceramică, care adaugă o latură naturală și umană ambientului și ne ajută să fim mai fericiți și mai calmi.