Episodul 8 - Amenajarea zonei de dining

Episodul 8 - Amenajarea zonei de dining

Episodul 8 - Amenajarea zonei de dining

Zona de dining poate fi dificil de amenajat. Nu există un plan de urmat cu care să fii sigur că nu dai greș. Fiind o zonă foarte utilă, dar mai degrabă nice-to-have în multe apartamente din orașele mari și aglomerate, trebuie să găsești un echilibru între  funcționalitatea spațiului (în strânsă legătură cu dimensiunea lui), nevoile tale, aspect și ambianță.

Masa de dining poate să aiba orice formă, să fie rotundă, ovală, sau dreptunghiulară, să fie extensibilă, sau fixă. Important este rolul ei, ea reprezintă punctul central al întâlnirilor cu ceilalți membrii ai familiei, creează un mediu confortabil și relaxant pentru a savura mâncarea și a petrece timp în compania celor dragi.

 

Înainte să te gândești la culori și mobilă, este important să te gândesti din nou la nevoile tale:

 

     1. Cât de des vei folosi zona de dining?

     2. Este masa la care vei manca zi de zi, sau o vei folosi mai degrabă pentru cine ocazionale?  

     3. Câte persoane ar trebui să aiba loc?

     4. Vei și lucra în unele zile de la acea masa?

     5. Îți dorești un spațiu intim și prietenos, sau mai degrabă elegant și funcțional?

 

După ce ai răspuns la aceste întrebări, va trebui să decizi unde poziționezi masa de dining. Sunt 3 variante: dacă ai o bucătărie generoasă, bucătăria și diningul pot fi în aceeași cameră. Un alt loc potrivit este în living, sau, dacă spațiul îți permite, chiar într-o cameră complet separată. Dar este indicat ca zona de dining să fie în proximitatea bucătăriei. Nu vrei să traversezi holuri sau camere inutil, să treci prin fața televizorului cu farfurii și feluri de mâncare și în final să fii obosit de la câte drumuri ai făcut.

Scris pe 20 Martie 2024

Să ai în vedere că trebuie să lucrezi cu spațiul pe care îl ai. Dacă nu ai loc pentru o zonă dedicată de dining, adica o masa mare care să îți ocupe loc în permanență în camera de zi, atunci poți opta pentru o măsuță de cafea extensibilă, care se transformă rapid într-una mare. În exemplul de mai jos este masa Rubi de la BoConcept.

 

Oricât de mult ți-ar plăcea să inviți multe persoane la masa, sunt niște dimensiuni care trebuie respectate, așa încât toată lumea să aibă loc să se ridice când dorește, fără să fie nevoie să îi deranjeze pe ceilalți.  Sau poți opta pentru o masă rotundă, pentru 2 sau 4 persoane, ca să nu pară înghesuit.

După ce ai decis ce formă și dimensiune să aibă masa și câte persoane poți acomoda, e momentul să cauți mobilierul perfect. Este esențial ca scaunele de dining să fie comode. O cină este reușită dacă stai câteva ore confortabil, ai conversații plăcute și te simți bine, fără să trebuiască să-ți schimbi mereu poziția, sau să te ridici de la masă. Așadar este important să încerci scaunele de dining înainte să le cumperi. 

 

Iluminatul în cameră trebuie să fie suficient de puternic, să nu te simți ca într-o peșteră, dar totodata să creeze o atmosferă relaxanta și primitoare.  Poți opta pentru o suspensie deasupra mesei și niște aplice deasupra bufetului, sau un lampadar. Dacă la masa aceea vei servi și micul dejun, sau prânzul, sau vei și lucra ocazional, atunci poți opta pentru o lumină dimabilă, pe care să o reglezi în funcție de momentele zilei.

Obiectele pe care le aduci în zona de dining trebuie să fie atât utile, cât și frumoase. Cu siguranță ai farfurii, tacâmuri, diverse obiecte pentru aranjarea mesei la ocazii speciale, care nu-și au locul în bucătărie, pentru că le folosești rar și ocupă mult spațiu. Așadar, un alt aspect important în amenajarea zonei de dining este depozitarea.

Să ai în vedere că un bufet este foarte util, atât pentru servirea mesei,  cât și pentru depozitat diverse obiecte. Poți ține pe el pahare, băuturi, pe care să le ai la îndemână, dar care să nu ocupe loc în permanență pe masă. Daca spațiul nu îți permite să ai un bufet, atunci poți să iei în calcul o consolă. Deasupra ei poți pune obiecte decorative, tablouri, sau o oglindă pe perete, aplice în laterale etc. Ajută atât din punct de vedere vizual, completează și marchează o zona de dining, dar este  și un element practic.

În final, trebuie să te gândești la decorarea spațiului. Lumânările oferă o lumină difuză și caldă, creează atmosferă potrivită unei cine, dar arată foarte bine și în timpul zilei, în sfeșnice frumoase. Deasupra bufetului peste locul perfect ca să montezi un tablou, diverse fotografii, sau chiar un tapet. Scaunele tapițate și confortabile pot aduce o pată de culoare. De asemenea, poți opta pentru un covor mare, care să facă zona confortabilă.