Episodul 9 - Amenajarea biroului de acasă

Episodul 9 - Amenajarea biroului de acasă

Episodul 9 - Amenajarea biroului de acasă

Indiferent dacă lucrezi zilnic de acasă, dacă ai un program hibrid, sau pur și simplu obișnuiești să mai lucrezi și în weekenduri, sau câteva ore seara târziu, este indicat să ai un spațiu dedicat pentru birou, acasă. Confortul propriei locuințe este esențial și chiar dacă a fost un pic mai grea acomodarea pentru unele persoane, lucratul de acasă ne oferă posibilitatea de a ne amenaja biroul ca pe o extensie a designului din restul casei.

 

Poate și înainte de pandemie mai scoteai laptopul seara și lucrai câteva ore la ceva urgent pentru a doua zi, dar de câțiva ani încoace marea majoritatea a oamenilor a trebuit să permanentizeze un spațiu pentru birou, acasă. Pe termen lung, lucratul de pe canapea, sau de la masa din bucătărie, nu are cum să funcționeze. Daca ești și tu în această situație, vin în întâmpinarea ta cu o serie de întrebări și informații care să te ghideze în amenajarea acestui spațiu.

 

Începem cu alegerea locului potrivit. Este sănătos să ai un spațiu de lucru separat de restul locuinței. Asta poate să însemne fie un colț în dormitor sau în living, un balcon închis și transformat în birou, sau dacă spațiul îți permite, chiar o cameră separată. Având în vedere că acolo îți vei petrece multe ore din zi, este indicat să fie poziționat lângă fereastră, ca să beneficiezi de lumină naturală. Înainte să decizi unde îți vei poziționa biroul, trebuie să te gândești la următoarele aspecte:

1.     Cât de mare trebuie să fie biroul de acasă, așa încât să poți lucra în condiții optime?

2.     De cat spațiu de depozitare ai nevoie?

3.     Mai este cineva în casa în timpul zilei, sau ești singur și te poți concentra în liniște în orice cameră?

Scris pe 27 Martie 2024

Un alt lucru la care trebuie să te gândești este cantitatea de mobilă de care ai nevoie. Ca să fii productiv, trebuie să ai toate lucrurile la îndemână, dar totodată să ai un spațiu ordonat și organizat, care să nu îți distragă atenția de la taskurile jobului. Dacă ai nevoie doar de un laptop și o agenda, atunci le poți băga în sertar la sfârșitul programului, așa încât să nu le mai vezi până a doua zi dimineața.

Dacă, în schimb, ai nevoie de 2 monitoare și un laptop, sau multe acte pe care trebuie să le ai la îndemână, dar nu-ți dorești să le mai vezi și seara după program, poți lua în calcul ideea unor uși care să mascheze zona de birou. Pentru situații de genul acesta și nu numai, există sistemul POCKET DOORS SISTEM DE LA BLOOM, despre care te invit să citești mai multe pe site-ul lor.

https://www.blum.com/eu/en/products/pocketsystems/revego/overview/  

Partea bună la a avea biroul acasă este că îl poți amenaja așa cum îți dorești: în culorile care îți plac, cu câte plante și surse de lumină vrei, în stilul care te reprezintă.

Dar nu uita să ții cont de ergonomie, de dimensiunile mobilierului și de calitatea scaunului ales. Sunt investiții în sănătatea și în starea noastră de bine, care sunt strâns legate de confortul fizic.

Există birouri înguste de 50 cm adâncime, suficiente pentru un laptop și o agendă și potrivite în spații mici. Sau, există și varianta unor birouri generoase, de 70-80 cm adâncime, potrivite pentru cei care lucrează cu mai multe monitoare.

Poți opta pentru un birou standing, sau un birou reglabil pe înălțime. Se spune că varianta cea mai sănătoasă este alternarea lucratului din picioare, cu statul pe scaun.

Lumina este un alt factor foarte important de care e musai să ții cont când îți amenajezi biroul de acasă. Lumina naturală este cea mai bună și mai sănătoasă lumină. Însă, dacă obișnuiești să lucrezi și după ce apune soarele, sau pur și simplu nu ai suficientă lumină naturală în zona biroului, atunci poți opta pentru diferite surse: o lampă de birou, o bandă led sub raftul suspendat, sau un iluminat general în cameră. Aceasta poate să fie mai rece, pentru că e cunoscut că lumina din spectrul albastru ne menține alerți și activi și facilitează concentrarea.

În ceea ce privește culorile și decorațiunile, fiecare dintre noi are o culoare preferată, care sigur se regasește și în restul locuinței. Dar, la modul general, este recomandat să alegem culori neutre, bejuri, griuri, cremuri, care creează un mediu liniștitor în care ne putem concentra, iar culoarea preferată să se regăsească doar în cateva accente de culoare.

Poți crea un perete accent. Fiind o suprafață mică, poți să te răsfeți cu un tapet printat special pe dimesiunea peretelui tău, sau o hartă a lumii.

Iți place un stil mai sofisticat, vintage, poate un birou din lemn masiv?  Din nou, casa ta este locul ideal ca sa îți personalizezi colțișorul de lucru, așa încât să îți facă plăcere să lucrezi de acolo.