Idei pentru a folosi placa OSB în decorarea casei tale

Idei pentru a folosi placa OSB în decorarea casei tale

Idei pentru a folosi placa OSB în decorarea casei tale

Dacă te-ai săturat de materialele și finisajele obișnuite și vrei să adaugi o notă de originalitate în casa ta, atunci o să te intereseze materialul despre care o să-ți povestesc astăzi. L-ai mai vazut cu siguranță la materialele de construcții sau pe șantiere, este foarte folosit în ridicarea caselor sau realizarea unor magazii, însă poate nu te-ai gândit că, folosit în interiorul apartamentului poate fi un material original care contribuie la designul casei tale.

OSB-ul este o placă derivată din lemn, mai exact este formată din așchii de lemn asezate în 3 straturi, așchiile stratului din interior sunt orientate perpendicular pe cele din straturile exterioare, care ulterior sunt încleiate și presate, fapt ce ii conferă o rezistență foarte mare.

Spre deosebire de celelelate plăci derivate, OSB-ul are o compoziție de până la 95% lemn, este mai ieftin și foarte rezistent. Este un material care se poate prelucra ușor, iar aspectul de material nefinisat îl fac super interesant și potrivit pentru proiectele DIY.

foto via https://www.elledecoration.co.uk     

 

 

 

 

Sunt mai multe tipuri de plăci OSB și cu diferite grosimi, în funcție de mediul în care urmează să-l folsoești și de greutatea care trebuie preluată, poși alege din:

  • Clasa 1 - plăci pentru uz general (nu și cu rol structural), aplicare în medii uscate
  • Clasa 2 - plăci cu rol structural (portante), aplicare în medii uscate
  • Clasa 3 - plăci portante cu aplicare în medii umede
  • Clasa 4 - plăci portante de mare rezistență cu aplicare în medii umede
Scris pe 20 Octombrie 2020

Așadar spor la lucru, iar pentru inspirație ți-am pregătit mai jos niște proiecte ca exemple în care a fost folosit și arată minunat.

Archdaily prezintă Barn House de Ines Brandao Arquitectura, unde, la restaurarea unei case vechi a fost adăugat un singur element, aproape ca o singură piesă de mobilă creată în totalitate din OSB vopsit. Astfel, cu un buget foarte mic au creat un element compact care servește ca mobilă de bucătărie, scări, depozitare și baie. Așadar, s-a putut realizat absolut tot din OSB, mai exact uși, pereși despărțitori, dulapuri de bucătărie.

foto via https://www.archdaily.com

Italienii de la Arkof prezintă o serie de obiecte realizate din OSB vopsit lucios în culori îndrăznețe.

foto via http://www.arkof.it/

Dar poți de asemenea să faci rafturi, tăblii de pat, să tapetezi peretii în zona biroului de exemplu, sau să faci panouri separatoare. Practic, este un material care se pretează la foarte multe lucruri, iar prețul mic de achiziție este un avantaj în plus față de alte materiale.

sursa foto https://www.redonline.co.uk

https://casavogue.globo.com

https://www.archdaily.com

elledecoration.co.uk

https://www.for-interieur.fr