Placarea pereților, o modalitate estetică și funcțională de a adăuga caracter unei camere

Placarea pereților, o modalitate estetică și funcțională de a adăuga caracter unei camere

Placarea pereților, o modalitate estetică și funcțională de a adăuga caracter unei camere

Nu știu voi, dar eu de când stau în casă mă gîndesc la ce proiecte DIY aș putea face.  Am câteva idei pe care abia aștept să le pun în practică. Așa că mă uit la tutoriale, fac proiecte și caut materiale pe internet.

Una dintre ideile care mi se par realizabile și super utile este placarea parțială a pereților, pentru că are atât rol estetic cât și funcțional. Mă refer la placarea până la jumătatea peretelui (aproximativ, fiindcă înălțimea diferă în funcție de camera în care este facută placarea) cu MDF care se poate pune într-o mulțime de modele și care apoi se vopsește.

Aici intervine partea frumoasă, pentru că ai multe variante de modele și culori. Mai exact poți opta pentru o placare în culoarea peretelui sau în cu totul altă culoare, poți pune tapet de deasupra ei și până la plafon, sau o poți lăsa albă, așa încât întregul perete să aibă texturi și materiale diferite, însă într-un mod foarte discret.

Scris pe 08 Aprilie 2020

Și nu cred că gresesc când spun că poți placa pereții în orice cameră. Și astfel dai caracter și farmec unor pereți goi, în camere mari sau mici, care poate că nu au nimic deosebit din punct de vedere arhitectural.

In hol de exemplu. Mereu am zis că atunci când intri într-un apartament, prima impresie este importantă. Chiar dacă este un hol mic la intrare, trebuie să-l tratăm cu atenție și să-l gândim în detaliu. De regulă, holurile apartamentelor nu au lumină naturală, așa că vrem să le vopsim într-o culoare deschisă, ca sa reflecte lumina care intră din celelalte camere. Și aici e problema, ca pe hol este mereu trafic, aducem cumpărături, baxuri cu apă, ne mai atingem de pereți când ne încălțăm și uite cum albul nostru după un timp nu mai e curat. Așa că placarea aici pare soluția salvatoare, decorativă, dar și practică, fără să ocupe spațiu într-un hol și-așa mic.

Baia de serviciu. Zic baie de serviciu fiindcă, oricât de rezistent ar fi la umezeală, nu aș propune totuși MDF în zona căzii, cel puțin nu într-o baie folosită zilnic. Dar într-o baie cu lavoar și vas de toaletă e ideal, mai înlocuim puțin veșnica faianță :) 

In dormitor placarea unui perete poate înlocui tăblia de pat, iar în living, pur și simplu te scapă de pereții goi și plictisitori. Mai departe, las fotografiile să te convingă.

Ca materiale, ai nevoie de plăci din MDF simplu pe care să le tai pe dimensiunile potrivite peretelui tău. Găsești la Mathaus pe diferite grosimi, eu cred ca de 10 mm grosime e suficient.

https://mathaus.ro/p/placa-mdf-kronospan-2800-x-2070-x-10-mm/000000000010101196

Baghete decorative pentru partea superioară, au cam peste tot, uite un link de la Dedeman.

https://www.dedeman.ro/ro/catalogsearch/result/v2?q=bagheta&search_c=a%201%20bagheta&oq=baghet&for_ga=true&per_page=36&page=1&order=score&category=4008

 Si vopsea. Hehe, eu cu siguranta o sa încerc în curând și revin cu update-uri :)

 

 

Sursa imagini:

https://stylebyemilyhenderson.com/

Architectural Digest

https://www.cloud-interiors.com/

https://www.ukhomeinteriors.co.uk/

Instagram:

suburbansalon 

sundaytimeshome