Episodul 3 – Amenajarea bucătăriei

Episodul 3 – Amenajarea bucătăriei

Episodul 3 – Amenajarea bucătăriei

Modul în care ne folosim bucătăriile se schimbă constant. Astăzi nu mai este doar locul în care o persoană gătește, este locul în care petrecem timp cu familia, cu prietenii, în care ne relaxăm, sau de unde lucrăm ocazional.

 

Așadar, planificarea unei bucătării în detaliu este foarte importantă și sunt multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul:

 

1. Așa cum am vorbit în primul episod, și amenajarea bucătăriei începe de la o listă de nevoi..

  • Ce ar trebui să conțină bucătăria mult visată?
  • Care sunt electrocasnicele de care ai nevoie?
  • Gătești mult, ai vrea un blat de lucru generos?
  • Câte locuri de luat masa ai vrea să creezi?
  • Cât timp petreci în bucătărie?
  • Cât spațiu de depozitare ai vrea? Rafturi deschise, sau dulapuri închise?

 

2. Amenajarea bucătăriei este foarte costisitoare raportată la suprafață. Este important să știi care este bugetul maxim pe care dorești să-l aloci. Pe lânga costul mobilierului, să iei în calcul și costul electrocasnicelor, al instalatorilor care le vor racorda, costul finisajelor și al corpurilor de iluminat. Și apoi mai adaugă o rezervă de 10%.      

Scris pe 14 Februarie 2024

3. După aceea trebuie să măsori încăperea ca să poți optimiza spațiul, să te asiguri că toate ustensilele au loc și nu vei avea un blat aglomerat de lucruri. Dacă ai o bucătărie cu grinzi, stâlpi, țevi de căldura aparente, sau daca este pur și simplu de dimensiuni reduse, atunci cel mai indicat este să optezi pentru mobilă realizată la comandă. Așa te vei putea folosi de tot spațiul și mai ales, de toată înălțimea camerei. Arată foarte bine să faci corpurile suspendate înalte până la plafon. Și deși îți va fi mai greu să ajungi la cele mai înalte rafturi, poți depozita acolo vesela pe care o folosești mai rar. Corpurile se pot duce până foarte aproape de tavan, sau poți închide cu o plintă distanța dintre corpuri și plafon, așa încât să nu mai rămână deloc spațiu unde să se strânga praf. 

Totodată, după ce vei măsura spațiul, vei putea decide și care este configurația care se potrivește cel mai bine. Mobilarea bucătăriei poate fi liniară, în L, sau în U. Poate avea și o insulă, daca este într-o cameră spațioasă. Importantă este funcționalitatea ei, să te asiguri că nu amețești sau obosești învârtindu-te ineficient prin spațiu.

Ordinea treburilor în bucătărie este următoarea: scoți alimentele din frigider, le speli/pregătesti și după aceea le gătesti. Așadar, dacă bucătăria ta te limitează la o mobilare liniară, atunci frigiderul trebuie să fie primul, înspre perete, apoi undeva în mijloc chiuveta și înspre fereastră poziționezi plita. Asta te va ajuta și la evacuarea hotei, ca burlanul să fie cât mai scurt. Daca, din diverse motive, hota nu este poziționată lângă fereastră/nu poate avea burlan de evacuare, atunci poți opta pentru o hotă cu recirculare. Adica o hotă care absoarbe grăsimile și aburul în filtre, deci nu se vor depune pe corpurile de mobilă, dar care evacuează aerul tot în camera, deci nu te va ajuta cu mirosurile.

Un concept de design des utilizat este triunghiul de lucru, care optimizează funcționalitatea unei bucătării prin reducerea distanței de parcurs între frigider, chiuvetă și suprafața principală de gătit.

4. După schițarea corpurilor de mobilă și a electrocasnicelor, trebuie să poziționezi corect aparatajul electric, adică prizele. Și aici trebuie să ai în vedere niște aspecte foarte importante:

Mașina de spalat vase și cuptorul electric sunt consumatori mari, deci au nevoie de prize cu circuite separate direct din tabloul electric. Dacă le bagi în prize care sunt pe același circuit cu alte electronice din casa, riști să sară siguranțele, sau mai rău. Totuși, daca ai un singur circuit pentru prizele din bucătărie și nu mai vrei sub nicio forma să faci modificări, poți opta pentru electrocasnice de ultimă generație, care sunt mult mai eficiente dpdv energetic, adică automat consumă mai puțin.

Un alt aspect foarte important la care trebuie să fii atent este că masina de spalat vase este adancă de 60 cm, adica în spatele ei nu se pune nici măcar priza, cu atat mai puțin țevile de alimentare și scurgere a apei, fiindca nu au loc. Ele trebuie poziționate în apropierea ei, dar în corpurile laterale. Priza pentru MSV nu trebuie să fie în masca de chiuvetă, că e mediu umed. Deci se poate racorda la alimentarea cu apa a chiuvetei, dar priza trebuie să fie în alt corp.

5. Costul amenajării și materialele folosite. Costul bucătăriei este influențat de materialele pe care le alegem. Un dulap de bucătărie este format din carcasa și front, adică uță. Carcasele sunt aproape întotdeauna realizate din PAL, însă fronturile pot fi din atât din PAL melaminat (varianta cea mai economică), sau din MDF (melaminat, vopsit, furniruit). Ușile din PAL sunt întotdeauna drepte, simple, pe când ușile din MDF pot avea mânere frezate, sau pot avea un model frezat. 

In ceea ce privește contrablatul, acesta poate fi din sticlă, ceramică, PAL, panou antistropi din rășină. Unele sunt potrivite pentru plita pe gaz, la altele este contraindicată apropierea de flacără, fiindca poate îngălbeni materialul și se potrivesc cu o plită electrică.

Cel mai comun și mai accesibil material  pentru blatul de lucru este PAL-ul termorezistent. Acesta poate fi melaminat (varianta cea mai economică), sau furniruit. Furnirul îi conferă aspectul și feelingul de lemn, dar se întreține mai ușor și are un preț de achiziție mai bun decât blatul realizat în totalitate din lemn. Acesta din urma trebuie impermeabilizat cel puțin o dată pe an. Apoi mai sunt blaturile din compozit (quartz) sau din piatră naturală (granit), care sunt foarte rezistente.

 

Pardoseala. Cu toții ne dorim în bucătărie o pardoseală care se curăță și se întreține ușor, care e impermeabilă, fiindcă există riscul să udăm, să mai vărsăm diverse lichide. Totodată, vrem să arate foarte bine și poate chiar să iasă în evidență, sau să se potrivească cu pardoseala din restul casei. Așadar, câteva variantele practice sunt ceramica (gresie), piatra naturală, parchet LVT (Luxury Vinyl Tiles). Acesta din urma este un material impermeabil, ușor de montat și de întreținut, cu aspect de lemn și are un preț accesibil.

 

6. Aspectul bucătăriei. Pentru o bucătărie de dimensiuni reduse, putem opta pentru un design minimalist, în culori pastelate, calde. Dacă nu ai multă lumina naturală, atunci ar trebui să fie niște culori deschise,care să reflecte lumina. Caută imagini cu bucătării în diverse combinații de culori și materiale, ca să vezi ce te atrage mai mult. Dacă bucătăria ta este open space cu livingul, atunci trebuie să te asiguri că ambele spații vor fi amenajate în același stil și în culori care se potrivesc.

7. Orice bucătărie arată mai bine în momentul în care este luminată corespunzător. Putem avea un iluminat general pe plafon, iar sub corpurile suspendate putem opta pentru o bandă LED cu rol funcțional și estetic. 

8. Și, nu în ultimul rând, vreau să îți povestesc puțin despre electrocasnicele inteligente. Trec în revistă câteva informații, mai multe am scris în articolul acesta

https://andreeastefan.ro/blog/conferinta-zf-tendinte-piata-rezidentiala-2023 

Rolul electrocasnicelor inteligente este acela de a ne simplifica viața și a îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi. La săptămâna designului de la Milano de anul trecut am văzut o prezentare foarte interesantă a unei companii de electrocasnice: Frigidere care te anunță când se apropie data de expirare a produselor, care au cameră de filmat în interior ca să vezi ce produse ai, pe ecranul de pe usă, sau de la distanță, fiind într-un magazin.

Mașini de spălat care scanează etichetele hainelor și își adaptează programul în funcție de asta.

Un alt concept inovator de la Franke, Air Hub, care încorporează într-un singur obiect două funcțiuni, mai exact hotă și purificator de aer. Hota este potrivită pentru spații de până la 70 mp, adică bucătării open space cu zone de dining și living. Este un produs care elimină mirosul și fumul, dar care poate funcționa în restul timpului, pe un mod foarte silențios, ca purificator de aer, eliminând și virușii și bacteriile.

 

Sursa imagini

https://ro.pinterest.com

https://www.behance

https://www.shelterness.com/glossy-glass-backsplashes/

https://plndesign.pl/

https://www.proremodeler.com/right-way-light-kitchen

https://www.schoener-wohnen

https://www.madaboutthehouse.com

 

Acesta a fost articolul de astăzi. Sper că-ți sunt de folos informațiile, iar daca ai întrebări, te rog să-mi scrii în comentarii.

Pe curând!